Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym

Chapati to indyjskie chlebki, w zasadzie to podpłomyki. W oryginale są robione z pszennej mąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej chlebowej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałam trochę słodkiej papryki, kurkumy oraz czarnuszki i muszę powiedzieć, że wyszły pyszne :) Do środka napchałam trochę duszonych warzyw, domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :)



SKŁADNIKI (4 sztuki)

chapati


  • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 -0,7 szklanki zimnej wody
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki


warzywa


  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 6-8 małych pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku


  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól


sos czosnkowy


  • 150g jogurtu greckiego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża odnoga szczypiorku
  • 1 łyżka sosu worchestershire
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz 
  • sól


dodatkowo


  • sałata rzymska
  • pomidor



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Na stolnicy wymieszać obie mąki, sól. kurkumę, paprykę i czarnuszkę. Dodajemy oliwę, stopniowo wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut.
  2. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedużą kostkę, chili w drobną kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na patelnię cebulkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pieczarki, smażymy 2-3 minuty i wrzucamy paprykę oraz chilli. Dodajemy imbir oraz cząber. Zalewamy sosem sojowym i dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Dusimy do miękkości.
  3. Na koniec dodajemy krem balsamiczny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Jogurt łączymy z posiekanym sczypiorkiem, koperkiem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny, sos worchestershie, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
  5. Po 30 minutach dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowyjemy na cienki placuszek. Z obu stron każdy placek delikatnie smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej zrobić to dłonią.
  6. Rozgrzewamy patelnię ( bez tłuszczu). Na suchą patelnię wrzucamy placuszek i smażymy 1,5 minuty, po tym czasie przekręcamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Po tym czasie placek kładziemy na palniku kuchenki gazowej na 15-20 s z każdej strony, w tym czasie na powierzchni placków pojawią się duże bąble, które się zarumienią. Uważać żeby nie zwęglić chapati :)
  7. Na ciepłym chapati rozsmarowujemy sos czosnkowy, na nim układamy poszatkowaną sałatę rzymską oraz pokrojonego pomidora, na to kawałki bryndzy oraz warzywa.
Smacznego!






This entry was posted on 24 sty 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym”

  1. Wspaniale wygląda to danie, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chapati są super, często podaję je też z kurczakiem curry zamiast ryżu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...