Wegeburger ze słodkich ziemniaków

Jak burger, to mięso, najlepiej wołowina, taka medium. Otóż... owszem tak, ale nie zawsze ;) Niedawno przekonałam się, że burger bez mięsa też może być dobry, a nawet pyszny. Przez długi czas kompletnie w to nie wierzyłam i zawsze powtarzałam, że burger bez mięsa to nie burger. Cóż, ludzie się zmieniają... :) Jeśli lubicie słodkie ziemniaki, albo po prostu chcecie spróbować czegoś nowego to ten przepis jest wprost idealny. Naprawdę polecam! Jeśli zrezygnujemy z dodatku sera, burger z wegetariańskiego zmieni się w wegański.


SKŁADNIKI (6 burgerów)

burgery


  • 1 średniej wielkości słodki ziemniak (batat)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżka sosu teriaki, ostrygowego lub barbecue
  • sól, pieprz


sos


  • 1 główka pieczonego czosnku 
  • 1/2 pieczonej czerwonej lub żółtej papryki
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól


dodatkowo


  • 6 pełnoziarnistych bułek
  • 6 plasterków pomidora
  • 6 plasterków czerwonej cebuli
  • 6 plasterków sera
  • tarty ser grana padano lub parmezan
  • roszponka/rukola/sałata lodowa
  • ketchup


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Batata kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy batatami układamy ząbki czosnku i kawałki czerwonej lub żółtej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.
  2. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
  3. Fasolę odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski, dodajemy do niej upieczone bataty i wszystkie pozostałe składniki (cebulę siekamy w kostkę, listki tymianku odrywamy z gałązek, które wyrzucamy). Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Ręce zwilżamy wodą i formujemy kotlety, które układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 min. Po tym czasie przekręcamy burgery na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.
  5. Bułki kroimy na pół, każdą połówkę posypujemy tartym serem grana padano lub parmezanem i wkładamy do piekarnika na kilka minut aby się zagrzały. 
  6. W tym czasie przygotowujemy sos : czosnek wyciśnięty z łupin, paprykę obraną ze skórki, listki tymianku, sól, pieprz oraz majonez blendujemy na gładki sos.
  7. Na dolnej części bułki rozsmarowujemy sos, na nim układamy kolejno: roszponkę, cebulę, pomidora, ser, burgera, ketchup, górną część bułki.

Smacznego!



This entry was posted on 9 sty 2015 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Wegeburger ze słodkich ziemniaków”

  1. Ja lubię takie eksperymenty :) Ciekawe tylko, co by powiedział mój domowy mięsożerca, jakbym mu takie cudo zaserwowała... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja siostra jak usłyszała "burger z ziemniaków" to pokręciła tylko głową. Ale jak zobaczyła, że wygląda całkiem nieźle to poprosiła o gryza... a w końcu zrobiłam dla niej drugiego :D Są na pewno inne, ale bardzo dobre, za drugim razem dołożyłam do kanapki ogórka konserwowego i sos barbecue i też było mega pyszne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...