Idealnie kruchy spód, mocno cytrynowy krem, waniliowa śmietana i moje ulubione białe michałki. Wszystko razem smakuje genialnie. Znika w mgnieniu oka ;)
SKŁADNIKI
kruche ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka jaj
krem śmietanowy
- 400 ml śmietanki kremówki
- 150g serka mascarpone
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
krem cytrynowy
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 80g masła
- sok i skórka otarta z 3 cytryn
- ok. 10 białych michałków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie odejdzie). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min. (Jeśli ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można go rozwałkować, wystarczy je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie ugnieść w formie).
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Jajka, żółtka, cukier oraz sok i skórkę z cytryny umieszczamy w rondelku i roztrzepujemy na jednolitą masę. Dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki. Gotować cały czas mieszając, aż do zgęstnienia kremu. Studzimy.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek, sok z cytryny oraz cukier i jeszcze chwilę mieszamy.
- Na kruchy spód wykładamy krem cytrynowy, a na nim rozprowadzamy ubitą śmietanę.
- Michałki kroimy w plasterki i układamy na kremie. Przechowujemy w lodówce maks 2-3 dni.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTarta nie dla mnie ponieważ nie lubię białych michałków :)
OdpowiedzUsuńMichałki można zastąpić białą czekoladą :)
Usuń