Ryba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha!
- 1 stek z tuńczyka (200-250g)
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli
salsa
- 3 nektarynki
- 1 łyżka marynowanego imbiru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- świeżozmielony pieprz
- świeża kolendra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Sos teriyaki łączymy z sosem sojowym, papryczką chilli, olejem sezamowym i czarnym sezamem. Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min.
- Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z chilli, dodajmy ocet ryżowy i cukier. Dusimy kilka minut, aż nektarynki puszczą sok. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy drobno posiekany marynowany imbir, a następnie doprawiamy pieprzem i zostawiamy do przestudzenia.
- Na rozgrzaną patelnie grillową lub grilla wrzucamy stek z tuńczyka i grillujemy po ok. 2-2,5 min z każdej strony. Tuńczyk będzie przypieczony z zewnątrz i krwisty w środku.
- Rybę kroimy w plastry i podajemy z salsą.
Smacznego!
Tuńczyk wygląda bardzo apetyczne. Z chęcią zjadłabym porcyjkę!:)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest przepyszny!
Usuń