Genialna tarta, której nie można pominąć w sezonie letnim :) Maliny, jeżyny i borówki aż się proszą by wylądować na tym cieście, więc po prostu nie można odmówić im tej przyjemności :) Do tego pyszny tkrem z białej czekolady o konsystencji trufli z dodatkiem wanilii i alkoholu oraz intensywne w smaku, kakaowe kruche ciasto. Poezja!
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
krem
- 250g serka mascarpone
- 200g dobrej białej czekolady
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 40ml wódki lub białego rumu
- 1-2 łyżki cukru pudru lub mleka w proszku (opcjonalnie)
dodatkowo
- ulubione owoce - u mnie maliny, jeżyny i borówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy na stolnicę. Po środku robimy dołeczek, wbijamy żółtka i lekko zarabiamy ciasto nożem. Na koniec dodajemy zimne masło posiekane w małe kawałki i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty. Foremkę wylepiamy ciastem (spód i boki), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 18 min.
- Gdy ciasto się studzimy zabieramy się za krem. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrfali (uważać aby czekolada się nie przypaliła!). Studzimy czekoladę. Czekolada nie może być gorąca, ale powinna zostać wciąż płynna.
- Mascarpone ubijamy z ekstraktem waniliowym i alkoholem na puszysty krem. Dodajemy przestudzoną czekoladę i ubijamy dalej. Jeśli krem się zważy wystarczy dodać cukru pudru lub mleka w proszku, które wyciągną z kremu wilgość i sprawią, że będzie miał idealną konsystencję. Ubijamy aż do uzyskania gładkiego, zwartego kremu.
- Jeśli krem jest za mało słodki można dodać cukru pudru.
- Gotowy krem wykładamy na upieczony spód. Ciasto dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 h. Przez ten czas masa stężeje i nabierze konsystencji trufli.
Smacznego!
Proszę podać średnicę formy do tarty.
OdpowiedzUsuńJuż dopisuję, 26 cm :)
Usuń:-)
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta! Bardzo podoba mi się ten krem:)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie fantastyczna!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Poproszę kawałek do popołudniowej kawy ;)
OdpowiedzUsuń