Zdrowsza wersja pizzy, po przygotowana na bazie mąki orkiszowej. Za to z mnóstwem pyszności w kolorach jesieni. Dynia, pomidory i jarzębina - coś pysznego! A do tego korzenny sos pomidorowy. Polecam :)
ciasto
- 3,5 szklanki orkiszowej jasnej
- 1,5 szklanki letniej wody
- 7g suchych drożdzy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 lyżki oliwy
sos
- 300ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki cukru muscovado
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3-4 goździki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- sól, pieprz
dodatki
- kawałki pieczonej dyni (ok 100g)
- konfitura z jarzębiny
- 2-3 pieczarki
- 1 pomidor
- 1 szalotka
- szynka parmeńska lub boczek ok 50g
- tarta mozarella
- rukola
- pestki dyni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą, umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dolewamy letnią wodę (nie może być gorąca, bo drożdże nie wyrosną) i mieszamy. Przekładamy na stolnicei zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne (powinno swobodnie odchodzić od ręki). Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy trochę mąki. Zagniecione ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy jasną, suchą ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
- Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku i zagotowujemy (czosnek przeciskamy przez praskę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
- Kawałki pieczonej dyni łączymy z 1-2 łyżeczkami konfitury jarzębinowej. Pieczarki i pomidory kroimy w cienkie plasterki, a szalotkę w piórka.
- Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką (żeby się odgazowało). Dzielimy na 2-3 części. Blaszkę smarujemy oliwą i rozciągamy na niej jedną część ciasta, tak aby uzyskać cienki (ok 0,5 cm) spód pizzy.
- Na rozciągniętym cieście rozsmarowujemy sos, posypujemy tartą mozarellą, układamy pozostałe składniki (poza rukolą) i ponownie posypujemy mozarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250-280 stopni na ok 12-15 min.
- Jeszcze gorącą pizzę posypujemy świeżą rukolą, pestkami dyni i oprószamy świeżozmielonym pieprzem.
Smacznego!
Do 31 grudnia 2017 r. możecie skorzystać ze zniżki 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ!
#myAmbition