Czasami zdarza się tak, że ugotujemyna obiad za dużo i zostaje nam co nieco na następny dzień, np. na niedzielny obiad upiekliśmy bardzo dużego kurczaka i mimo szczerych chęci domownicy nie byli go w stanie zjeść :) W takich sytuacjach łatwo można nadać daniom drugie życie. Bardzo często wykorzystuję pozostałą po obiedzie pieczeń do zrobienia przepysznych kanapek. Wystarczy dodać kilka ciekawych skłdników i można stworzyć naprawdę coś wspaniałego :)
SKŁADNIKI
2 kromki ulubionego pieczywa ( u mnie chleb staropolski)
pieczony kurczak ( u mnie pierś z kurczaka, doskonałe będą też udka czy skrzydełka lub pieczony schab)
pomidor
czerwona cebula
kiełki ( lucerny, brokuła, rzodkiewki)
majonez
krem balsamiczny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mięso pokroić w nieduże kawałki ( jeśli używamy skrzydełek lub udek, po prostu oddzielić mięso od kości i porwać w mniejsze kawałki).
2. Na kromce rozsmarować majonez, ułożyć kiełki, kurczaka, a na nim na przemian pomidory z cebulką.
3. Na koniec delikatnie skropić kremem balsamicznym.
Smacznego!
o, tak - przecz z marnotrawstwem! taka kanapka to świetny pomysł na wykorzystanie resztek :)
OdpowiedzUsuńa przy tym jaki smaczny :)
Usuńpyszna i sycąca kanapka - super rozwiązanie!
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili zapraszam do siebie!
http://kuchniaczarow.blogspot.com
Dziękuję za zaproszenie, na pewno zajrzę :)
Usuń