Orkiszowa tarta z cukinią, pomidorami i świeżymi ziołami

Prosta i pyszna tarta, którą można przygotować bez specjalnej formy. Potrzebna jest jedynie duża płaska blaszka i papier do pieczenia. Taką, nieco rustykalną tartę, nazywa się galette. Moja wersja bazuje na mące orkiszowej, ale do jej przygotowania możecie wykorzystać również zwykłą pszenną mąkę pełnoziarnistą i zrezygnować z dodatku mąki graham. Też będzie pyszne. A nadzienie można modyfikować dowolnie, mi się zamarzyła cukinia marynowana w słodkiej papryce, pomidory, mozarella i aromatyczne zioła. Wyszło pysznie :)



SKŁADNIKI


ciasto

  • 150g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
  • 50g mąki graham
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnego mleka lub wody
  • duża szczypta soli


sos

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • sól i pieprz


marynowana cukinia

  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska


dodatkowo

  • 2 pomidory
  • 1 mała cebulka
  • 1 kula mozarelli (najlepiej bez zalewy)
  • świeża bazylia
  • ser grana padano
  • roszponka



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę orkiszową należy przesiać na stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie skłądniki w "okruchy". Jajko rozstrzepać razem z mlekiem/wodą. Po środku ciasta zrobić dołek, wlać do niego jajka z mlekiem i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, listki rozmarynu drobno posiekać. Umieścić w kubeczku razem z pozostałymi składnikami sosu i dokłądnie wymieszać. Odstawić.
  3. Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki i włożyć do miski. Do cukini dodać posiekany tymianek, słodką papryką oraz kozieradkę. Zalać oliwą i dokładnie wymieszać.
  4. Pomidory i mozarellę pokroić w cienkie plastry. Cebulkę pokroić w piórka lub pół talarki.
  5. Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenosimy na blaszkę do pieczenia.
  6. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy sos, pozostawiając marginec około 5-7 cm. Na sosie układamy na przemian : pomidory, cukinię i mozarellę. Całość posypujemy cebulką, tartym serem grana padano i świeżozmielonym pieprzem. 
  7. Zawijamy brzegi ciasta, tworząc tym samym rant naszej tarty. Lekko dociskamy brzegi z wierzchu do farszu.
  8. Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut.
  9. Upieczoną tartę posypujemy roszponką lub rukolą i podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!



Tarta słodka czy wytrawna? Niskokaloryczny styczeń

This entry was posted on 17 sty 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

5 Responses to “Orkiszowa tarta z cukinią, pomidorami i świeżymi ziołami”

  1. Bardzo podoba mi się pomysł na ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam je bardzo spontaniczne, bo akurat miałam końcówkę mąki graham - wyszło naprawe pyszne :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Oj tak :D Do tego jakiś dobry domowy sosik i palce lizać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...