Co tu dużo mówić, po prostu uwielbiam to danie! Owoce morza, pomidory, szafran, świeża pietruszka i kolendrai aromat orzeźwiającej cytryny. Po prostu musicie tego spróbować!
SKŁADNIKI (4-6 porcji)
- 300g mieszanki owoców morza
- 300g krewetek tiger
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 200 -250 ml białego wina wytrawnego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 średniej wielkości pora
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- 3-4 łyżki passaty
- 1 cytryna
- świeża kolendra
- świeża natka pietruszki
- szafran (ok. 0,1 g)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1yżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelnii rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy. Posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek i chilli wrzucamy na rozgżany olej. Po chwili dodajemy pokrojonego w półplasterki pora. Doprawiamy odrobiną soli i opcjonalnie szczpytą cukru.
- Kiedy cebulka się zeszlki dodajemy paprykę i smażymy 3-4 minuty.
- Spażone i obrane ze skórki pomidory wrzucamy na patelnie i dusimy 2-3 min.
- Dodajemy passatę oraz wino, dusimy przez 3-4 minuty aby sos się lekko zredukował.
- Na patelnię wrzucamy ryż i całość zalewamy bulionem, ale nie całym. 100 -150 ml zostawiamy na później. Dodajemy skrórkę otartą z 1/2 cytryny, szafran, kurkumę oraz słodką paprykę. Mieszamy i zostawiamy na ok. 10 min.
- Po tym czasie, jeśli paella jest zbyt gęsta dodajemy pozostały bulion. Wrzucamy owoce morza i krewetki tygrysie, mieszamy.
- Przykrywamy patelnię folią aluminiową, zmniejszamy ogień na najmniejszy i dusimy ok 6-8 minut (ryż musi wypić bulion i stać się miękki). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką oraz kolendrą i układamy ćwiartki cytryny. Paella skropiona sokiem z cytryny i świeżymi ziołami smakuje obłędnie.
Smacznego!