Przepyszne domowe trufelki, mocno kakaowe, z dodatkiem masła orzechowego i rumu, który zaostrza i doskonale podbija intensywny smak kakako. Szybkie i proste, idealne dla niespodziewanych gości :)
- 100g herbatników
- 100g masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
- 4-5 łyżek mleka w proszku
- 3-4 łyżki cukru
- 40 ml ciemnego rumu (wódki, koniaku)
- 50-100 ml śmietanki kremówki
- ok. 25 orzechów laskowych
- kakao i cukier puder do obtoczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Herbiatniki mielimy w blenderze na gruby piasek. Dodajemy mleko w proszku, cukier oraz kakao i krótko miksujemy do połączenia składników. Przekładamy masę do miski.
- Dodajemy roztopione masło i masło orzechowe, rum oraz śmietankę kremówkę (50 ml) i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy mleka w proszku, jeśli zbyt gęsta dolewamy śmietanki. Masa ma być dość zwarta, łyżka wbita w masę powinna nieznacznie opadać.
- Gotową masę wstawiamy do lodówki na ok 1h aby stężała.
- Ręce zwilżamy zimną wodą i z masy formujemy kule o wielkości orzecha włoskiego. W środek każdej kulu wkładamy orzech laskowy. Gotowe kule obtarzamy w kakao lub cukrze pudrze. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Mniam! Wspaniały deserek:D
OdpowiedzUsuń