Na koniec słodkiego stycznia, coś nieziemsko pysznego, czyli czekoladowe serniczki z wiśniami (najlepiej prosto z domowej nalewki) i kawałkami czekolady. W dodatku masa serowa nie zawiera mąki, więc jeśli zrezygnujecie z herbatnikowego spodu i zastąpicie go np. daktylami, to ciasto będzie całkowicie bezglutenowe.
SKŁADNIKI (ok 16 sztuk)
masa serowa
- 500g twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu/erytrolu
- ok 30 wiśni (mrożonych lub z nalewki)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50g mlecznej czekolady
spód
- 150g herbatników
- 1 łyżka kakao
- 50g topionego masła
- 1 łyżka cukru lub ksylitolu
dodatkowo
- 1/2 słoika domowej konfitury wiśniowej lub frużeliny wiśniowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Herbatniki rozdrabniamy do konsystencji piasku. Łączymy z kakao, cukrem i topionym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Ser, jaja, cukier, kakao oraz ekstrakt waniliowy łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy posiekaną czekoladę i wiśnie. Delikatnie mieszamy.
- Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po dwie łyżeczki masy herbatnikowej i delikatnie ugniatamy łyżeczką.
- Na herbatnikową masę nakładamy masę czekoladowo- serową, tak aby sięgała do 4/5 foremek.
- Na wierzch kładziemy po łyżce konfitury lub frużeliny wiśniowej.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 35-45 min. Ja dodatkowo pod kratkę na której ustawiam formę z serniczkami wstawiam brytfannę z wodą. Dzięki takiemu zabiegowi serniczki rosną równo, nie opadają i nie pękają.
- Serniczki studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Bardzo fajne te serniczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń