Pizza hawajska, z szynką i ananasem

Klasyczna i pyszna, jedna z moich ulubionych - mowa oczywiście o pizzy hawajskiej. Słodki ananas, delikatna szynka, ciągnący ser, aromatyczny sos i najważniejsze - czyli ciasto :) Jest miękkie w środku i chrupiące po bokach. Jednym słowem koniecznie trzeba spróbować!

SKŁADNIKI (3 małe pizze)

ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki semoliny
  • 1-1,5 szklanki letniej wody
  • 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

sos

  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (lub 2-3 gałązki świeżego)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 2-3 gałązki świeżego)
  • sól, cukier i pieprz do smaku

składniki

  • 200g mozarelli
  • 100g cheddara lub innego żółtego sera o intensywnym smaku
  • puszka ananasa w lekkiej zalewie
  • 100g ulubionej szynki
  • szczypta suszonego oregano


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie oprószamy ją mąką, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce.
  2. W rondelku umieszczamy passatę, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy przez ok. 10 min. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia.
  3. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią ( aby je odgazować). Wyrabiamy przez chwilę. Dzielimy na trzy części.
  4. Blaszki (najlepiej spody od tortownicy) delikatnie smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy placki i rozciągamy je na blaszce.
  5. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą wymieszaną z tartym cheddarem. Układamy kawałki ananasa i szynki, ponownie posypujemy serem. Na koniec oprószamy odrobiną oregano.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-280 stopni na 10-15 min, w zależności od wielkości pizzy i mocy piekarnika. Pizza powinna mieć lekko zarumienione boki i delikatnie przypieczony ser.
Smacznego!





This entry was posted on 7 lut 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

5 Responses to “Pizza hawajska, z szynką i ananasem”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...