Kokosowa granola z suszonym ananasem

Gdy w słoikach z domową granolą zaczyna prześwitywać dno, to znak że już najwyższy czas na uzupełnienie zapasów :) Jak wiecie wiśniowa granola jest dla mnie absolutnym faworytem i co roku przy produkcji przetworów przygotowuję kilka słoiczków z wiśniowym sokiem, który jest jej niezbędnym składnikiem. Jednak po wielu próbach udało mi się znaleźć dla niej godnego konkurenta. Oto ona - mocno kokosowa granola z suszonym (nie kandyzowanym!) ananasem, orzechami brazylijskimi, kokosowymi kostkami i aromatem cytryny. Genialna!



SKŁADNIKI

przed pieczeniem:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki babki płesznik
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 duże słodko- kwaśne jabłko (np. ligol)
  • 4 łyżki ulubionego miodu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego (opcjonalnie)

po upieczeniu:
  • 1/2 szklanki suszonego ananasa
  • 1/2 szklanki kandyzowanego kokosa
  • 1/2 szklanki orzechów brazylijskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wszystkie rodzaje płatków, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, nasiona chia oraz nasiona babki płesznik mieszamy w dość dużym naczyniu.
  2. Dodajemy skórke z cytryny (opcjonalnie ekstrakt), miód oraz starte na tarcie jabłko i łączymy z płatkami.
  3. Wymieszaną masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Granola powinna być rozłożona równomiernie na całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy granolę, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 min.
  4. Gdy granola się piecze siekamy orzechy, ananasa oraz kokosa, a następnie dodajemy do przestudzonej granoli. Całość mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanych pojemników.
Smacznego!




This entry was posted on 7 sty 2017 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Kokosowa granola z suszonym ananasem”

  1. Kocham granolę! Można ją wykorzystać wszędzie, a na dodatek może stać tydzień .:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...