Faworki - extra kruche

To już ostatnie dni karnawału i idealny momeny na przygotowanie pysznych, kruchych faworków z mnóstwem cukru pudru aromatyzowanego wanilią. Wymagają trochę pracy, ale efekt wart jest wysiłku :)

SKŁADNIKI

  • 500g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 40 ml spirytusu

dodatkowo:
  • cukier puder
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • olej rzepakowy do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z żółtkami, śmietaną i spirytusem. Wyrabiamy do momentu aż caisto będzie gładkie i lśniące (trwa to ok 20-30 min). Ciasto jest bardzo zbite, ale takie właśnie ma być.
  2. Tak wyrobione ciasto owijamy folią i odkładamy na 15 min. Następnie ciasto wybijamy wałkiem (powinny pojawić się pęcherzyki powietrza) i odkładamy na kolejne 15 min.
  3. Ciasto rozwałkowyjemy jak najcieniej (im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki). Wykrawamy przy pomocy radełka lub noża prostokąty, który nacinamy w środku i jeden z końców prostąkąta przewlekamy przez nacięcie.
  4. W płaskim garnku/ rondlu/ dużej patelni rozgrzewamy olej do temperatury ok 170 stopni. Smażymy faworki z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Gotowe faworki posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!



This entry was posted on 26 lut 2017 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Faworki - extra kruche”

  1. Pięknie wykrojone, muszę sobie sprawić takie radełko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Nie ma to jak domowe faworki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...