Chipsy jabłkowe z cynamonem

Zdrowa alternatywna dla niesamowicie popularnych chipsów ziemniaczanych, a przy tym jaka pyszna! Przygotowanie chrupiących plastrów jabłek jest niesamowicie proste, wymaga jedynie cierpliwości :) Podstawą jest wybranie dobrej odmiany jabłek, polecam twarde, słodko- kwaśne np. ligole. Według mnie to właśnie ta odmiana jabłek jest najlepsza do jabłkowych chipsów. Kiedy mamy już jabłuszka wystarczy pokroić je w cienkie plasterki lub zetrzeć na szatkownicy oprószyć cynamonem ułożyć w suszarce i voila! Jak raz je zrobicie, to na pewno będą kolejne:)


SKŁADNIKI

  • 2 duże, twarde i słodko- kwaśne jabłka ( np. odmiany ligol)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jabłka myjemy, usuwamy ginazda nasienne i kroimy razem ze skórką w cienkie plasterki. Można również zetrzeć jabłka na szatkownicy.
  2. Plasterki owoców oprószamy cynamonem i układamy suszarce do grzybów i owoców. Ustawiamy na wysoką moc ( 60-80 stopni) i suszymy dwa razy po 10-12 h. Już po 10h suszenia chipsy są dobre do jedzenia, ale po drugim suszeniu nabierają wspaniałej chrupkości.
  3. Chipsy można przygotować również w piekarniku, nastawiamy go na niską temperaturę 60-80 stopni, wstawiamy jak najwyżej i suszymy. Sprawdzamy co 2-3h na jakim etapie suszenia są owoce.
Smacznego!



This entry was posted on 16 gru 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...