Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami


W grudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :)


Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich cytrusowy charakter oblałam je lukrem przyrządzonym z cukru pudru oraz kilku łyżeczek świeżo wyciskanego soku z cytryny, pomarańczy oraz grejpfruta. Lebkuchne są od razu mięciutkie i wspaniale smakują już na 2-3 dzień, ale spokojnie można przechowywać je w zamkniętych puszkach 2-3 tygodnie, w tym czasie dojrzewają, miękną i nabierają jeszcze wspanialszego smaku. Polecam! Przepis, który lekko zmodyfikowałam pochodzi z tej strony.


SKŁADNIKI (30 sztuk)

  • 250g mąki pszennej
  • 80g zmielonych migdałów
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85g masła
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego

lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki soku z cytrusów ( może być z samej cytryny)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki : mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia.
  2. W rondelku podgrzać miód z masłem, do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawić do przestudzenia.
  3. Lekko ciepłą masę miodową maślaną wlać do sypkich składników. Wymieszać na jednolitą masę, tak aby nie było grudek ( można zmiksować). Na koniec wmieszać do masy kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu.
  4. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia.
  5. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki należy delikatnie spłaszczyć.
  6. Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do 15 minut. Uważać aby nie spalić spodów od ciasteczek, aby tego uniknąć najlepiej piec ciasteczka w górnej części piekarnika, a pod blachą z pierniczkami umieścić jeszcze jedną blachę.
  7. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, należy dać im kilka minut na przestygnięcie, po tym czasie lekko twardnieją. 
  8. Cukier pudre wymieszać z sokiem z cytrusów, tak aby otrzymać dość gesty półpłynny lukier.
  9. Wystudzone ciasteczka oblewamy lukrem, dodatkowo można je ozdobić cukrowymi ozdobami.
Smacznego!




Prezenty na Mikołajki Korzenne przysmaki

This entry was posted on 6 gru 2014 and is filed under ,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...