Piernik staropolski / pieczenie

Nadziewane pierniczki z ciasta na piernik staropolski już gotowe, więc teraz czas na docelowy wypiek :) Robienie piernika staropolskiego składa się z trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia blatów oraz przekładania i dekorowania. Ciasto już od dawna jest, więc czas na kolejny etap :) Blaty pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Dajemy ciastu 2-3 dni na skruszenie i po tym czasie przechozimy to ostatniego etapu, o którym napiszę wkrótce :)


SKŁANIKI (3 nieduże blaty 30x20 cm)



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ciasto dzielimy na 3 części.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm (ciasto mocno urośnie). 
  3. Wkładamy do brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy boki.
  4. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 10-12 minut, to samo robimy z dwoa pozostałymi blatami.
  5. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i odkładamy na 2-3 dni do skruszenia.



This entry was posted on 19 gru 2014 and is filed under ,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...