Niebiańskie pierniczki nadziewane

Dlaczego niebiańskie? Bo smakują niebiańsko :) Są po prostu najlepsze! Delikatne, mięciutkie, aromatyczne, w środku kryją nadzienie będące mieszanką kwaskowych powideł śliwkowych i słodkiej marmolady truskawkowej, z zewnątrz pokrywa je cienka warstwa czekolady pachnącej pomarańczami. Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej? :)


SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk)

  • 1/2 ciasta z tego przepisu
  • 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych
  • 1 szklanka twardej marmolady truskawkowej (opcjonalnie wieloowocowej)

polewa

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki)
  • 2 łyżki dobrej jakości masła
  • 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego lub sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub dwie łyżki likieru pomarańczowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, w miarę potrzeby podsypujemy mąką jeśli ciasto się zbyt klei.
  2. Wykrawamy pierniczki (u mnie serduszka i koła).
  3. W miseczce dokładnie mieszamy powidła śliwkowe z marmoladą truskawką. Na środku każdego pierniczka układamy marmoladę (ilość uzależniona jest od wielkości pierniczka, ja kładłam około 3/4 łyżeczki).
  4. Nastęnie pierniczek z nadzieniem przykrywamy drugim pierniczkiem i delikatnie dociskamy brzegi. Uwaga, aby nadzienie zostało w środku i nie wychodziło bokami :) Pierniczków nie trzeba niczym smarować, wystarczy lekko doscisnąć boki i nadzienie nie wypłynie. Nie polecam używania dżemów ani konfitur o konsystencji galaretki, ponieważ w czasie pieczenia rozpuszczą się i wypłyną, a w najlepszym przypadku wsiąkną w pierniki. Do nadziewania zdecydowanie najlepsze są gęste powidła i twarda marmolada.
  5. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 8-10 min. Pilnujemy aby pierniczki się nie spiekły. 
  6. Po wyjęciu z piekarnika, dajemy kilka minut pierniczkom aby odpoczeły i lekko stwardniały ( po wyjęćiu są bardzo miękkie) i ściągamy je z blaszki.
  7. Kiedy pierniczki się studzą przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy masło. Do gorącego masła wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia się czekolady. Na koniec dodajemy ekstrakt pomarańczowy i mieszamy.
  8. Wystudzone pierniczki maczamy w polewie i układamy na blaszce/tacy wyłożonej papierm do pieczenia. 
Smacznego! :)






Słodki Prezent Korzenne przysmaki Świąteczne słodkości!

This entry was posted on 17 gru 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...