Dekorowanie pierników? - nic prostszego!

Dekorowanie pierników to jest coś więcej niż zwykłe rysowanie wzorów na ciasteczkach. To jest pewien stan, wręcz magiczny, który mimo łupania w krzyżu po 4h siedzenia i dziergania wzorków sprawia, że przez całe ciało przepływa tak niesamowity ogrom pozytywnej energii i radości, że nie da się go porównać do żadnego innego zjawiska. Ale uwaga, aby uzyskać taki stan konieczne jest spełnienie dwóch warunków: po pierwsze absolutnie nie można tego robić w samotności, należy obdzwonić wszystkich znajomych lub zatrudnić rodzeństwo czy dzieciaki do wspólnej pierniczkowej pracy. Po drugie gdy uzbieramy już naszą pierniczkową drużynę wszyscy bez wyjątku wyłączamy telefony! :) I to nie są żarty! :)



Kiedy już zbierzemy drużynę i odłączymy się od sieci można przystąpić do właściwego dekorowania pierniczków. Potrzebne będą przede wszystkim pierniczki, przepisy na pierniczki idealne do dekorowania podam w najbliżych dniach, a Wy w tym czasie zaopatrzcie się we wszystkie pozostałe przybory :)
Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc sama stworzyłam szablon, a wycięte z niego pierniki niczym nie różnią się od tych wyciętych foremkami. Poza pierniczkami obowiązkową rzeczą jest lukier. Ale nie taki zwykły lukier z wody i cukru pudru, nam potrzebny jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia na nich przecudnych wzorów. Składa się z cukru pudru i białka z kurzego jaja, opcjonalnie z kilku kropli soku z cytryny. Dla osób, które boją się surowych jajek, spokojnie można zastąpić go albuminą, czyli suszonymi , sproszkowanymi białkami. Pierniki dekorowane białym lukrem są piękne, uwielbiam śnieżnobiałe gwiazdki, czy oszronione choinki. Ale pierniki można też łatwo pokolorować, wystarczy dodać do lukru barwniki spożywcze i stworzyć w ten sposób prawdziwą lukrową paletę. Musimy zrobić lukier o dwóch różnych konsystencjach. Aby malować precyzyjne wzorki i kontury pierników potrzebny nam będzie gęsty lukier o konsystencji pasty (coś jak pasta do zębów, lub nawet trochę gęstszy). Zaś do malowania całej powierzchni piernika odpowiedni będzie lukier nieco rzadszy, który równomiernie rozlewa się po pierniku tworząc na nim idealnie gładką powierzchnię. 



LUKIER KRÓLEWSKI (royal icing) 

wersja "rzadsza" idealna do pokrywania całych pierników

SKŁADNIKI

  • 1 białko 
  • 1 pełna szklanka cukru pudru
  • kilka kropli cyrtyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. W dość wysokiej miseczce umieścić białko i 1/2 szklanki cukru pudru. Ubijać na niskich obrotach miksera. Skorupki jajek wcześniej należy sparzyć, aby zabić bakterie. Jeśli jednak obawiacie się surowych białek można zastąpić je ich suszonym substytutem.
  2. Po ok. 2 min miksowania dodać pozostały cukier i kilka kropli soku z cytryny, miksować kolejne kilka minut, aż do uzyskania białego, lśniącego lukru. 
  3. Lukier ma właściwą konsystencję, wtedy gdy po nabraniu go łyżeczką spływa do naczynia z pozostałym lukrem i w ciągu paru sekund zlewa się z nim, w taki sposób że w ogóle nie widać że coś skapnęło z łyżeczki :) Jeśli lukier spływający z łyżeczki przez dłuższy czas będzie widoczny na powierzchni pozostałego lukru, tak samo będzie nierówno rozprowadzał się na piernikach, dlatego tak ważne jest uzyskanie prawidłowej konsystencji. Jeśli nasz lukier jest za gęsty wystarczy rozrzedzić go kilkoma kroplami soku z cytryny, a jeśli zbyt rzadki wystarczy dosypać cukru pudru. 


wersja "gęstsza" idealna do rysowania konturów i precyzyjnych wzorów

SKŁADNIKI

  • lukier królewski w wersji "rzadszej"
  • cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Kiedy przygotujemy rzadszą wersję lukru wystarczy 1/4 lukru przełożyć do oddzielnej miseczki, stopniowo dosypywać do niej cukier puder i miksować na niskich obrotach.
  2. Lukier powinien być naprawdę gęsty, po nabraniu na łyżeczkę nie powinien  prawie w ogóle z niej spływać oraz zachowywać swój kształt. 


KOLOROWE LUKRY

Kiedy mamy już dwie wersje lukru królewskiego w zasadzie możemy przejść do kolejnego etapu przygotowań do dekorowania pierników, ale jeśli biały kolor wydaje nam się zbyt spokojny i nudny można przy pomocy barwników spożywczych przygotować kolorowe lukry, który na pewno urozmaicą nasze pierniczki. Można to zrobić na dwa sposoby albo przy użyciu barwników spożywczych dostępnych w sklepach albo przy pomocy barwników naturalnych. 

Jeśli chodzi o barwniki spożywcze mi najlepiej pracuje się na barwnikach w żelu firmy Wilton ( nie jest to żadna reklama, te barwniki po prostu są świetne). Są bardzo wydajne, wystarczy nabrać odrobinę barwnika na wykałaczkę czy czubek noża i pół szklanki białego lukru zmienia swój kolor w intenswyną świąteczną czerwień, choinkową zieleń, czy mroźny błękit. Barwniki w proszku też nie są najgorsze, dają intensywne kolory i na długo wystarczają, ale trzeba je o wiele dłużej "wmieszywać" w biały lukier aby uzyskać jednolity kolor. Warto barwnik w proszku wcześniej rozrobić z kilkoma kroplami wody i dopiero dodać do lukru tak aby uniknąć grudek i nierównomiernego koloru. To jakie barwniki wybierzecie zależy tylko od Was :)



Natomiast drugi sposób to naturalne barwniki można je uzyskać np. w taki sposób:

żółty - kurkuma lub szafran
różowy - sok z granatów, sok z buraków
brązowy- kakao lub karob
zielony - zmiksowana na pastę mięta lub bazylia
fioletowy - pure jagodowe
pomarańczowy - sok z marchwi



JAK NANIEŚĆ LUKIER NA PIERNIKI?

W sklepach można znaleźć dziesiątki strzykawek silikonowych, szpryc, rękawów z tylkami i innych ustrojstw, którymi można tworzyć lukrowe wzory. Nie są one złe, ale wiążą się z dodatkowym wydatkiem. Mnie zdecydowanie najlepiej dekoruje się dwoma przyrządami - papierową tutką oraz woreczkami strunowymi. Papierowego rożka używam do rysowania precyzyjnych wzorów i konturów, a woreczka strunowego do nakładania większych ilości lurku, zamiast woreczków strunowych można używać również jednorazowych rękawów cukierniczych, wystarczy nałozyć do nich lukier odciąć rożek i dekorować. Jak zrobić papierowy rożek? Bardzo prosto :) Potrzebujemy pasek papieru do pieczenia, który tniemy nastęnie na dwa trójkąty. Trójkąt składamy w rożek. Bardzo ważne jest to, aby czubek był zupełnie zamknięty, niepotrzebna nam teraz dziurka przez którą wyciskamy lukier, będziemy ją robić później przez odcięcię końcówki, wtedy będzie ona miała taki rozmiar jaki będzie nam potrzebny. Aby rożek nam się nie rozwijał należy jego szerszy konieć zawinąć do środka, dzięki temu będzie stabilny. Kiedy rożek jest już okiełznany odkładamy go na bok i przygotowujemy kolejne :) Przygotowujemy ich tyle, ile mamy kolorów lukru. Dokładna instrukcja jak to zrobić krok po kroku, znajduję się w filmiku poniżej. Bardzo ważne! Podczas dekorowania pierników nie dotykamy tutką do ich powierzchni, robimy to jakby w powietrzu, co bedzie widać na kolejnych filmikach pokazujących tworzenie ciekawych wzorów na piernikach.


Poza papierowymi rożkami i woreczkami strunowymi niezbędne będą przyrządy takie jak wykałaczki oraz patyczki do szaszłyków. Świetnie przy ich pomocy rozporwadza się lukier na pierniczkach i "dociąga" go do konturów oraz są niezastąpione w momencie, gdy wzorek narysuje nam się koślawo i chcemy go poprawić. Jednym słowem ratują z opresji :)



OZDOBY

Mamy lukier, mamy już narzędzia do lukru i w zasadzie w tym miejscu można byłoby już przejść do właściwego dekorowania pierników, ale... :) No właśnie, ale przecież można ułatwić sobie życie i kupić piękne cukrowe ozdoby, które w połączeniu z lukrowymi wzorami sprawią, że nasze pierniki będą najpiękniesze w całej okolicy :) W sklepach można dostać bardzo wiele posypek, perełek, cukrowych i czekoladowych ozdób. Poniżej pokaże Wam moje ulubione, taki mój piernikowo-ozdobny niezbędnik :)

Złote, srebrne i perłowe kuleczki

Bardzo je lubię, bo są piękne w swej prostocie i bardzo efektowne. Można z nich zrobić bombki na piernikowych choinkach, noski reniferom, czy dodać blasku mroźnym śnieżynkom, lub efektownie ozdobić piernikowe świeczniki.



Cukrowe śnieżynki i białe gwiazki

Ozdoby w kształcie płatków śniegu to u mnie absolutna konieczność, potrafią zwykłego okrągłego pierniczka zmienić w przepiękną choinkową ozdobę.



Inne cukrowe ozdoby

Co roku poza gwiazdkami i śnieżynkami kupuję też inne kształty i kolory cukrowych ozdób. W tym roku kupiłam urocze zielone choineczki i czerwone serduszka, które fantastycznie wyglądają np. na dużych piernikach ułożone w rządkach. Mogą być też świetnym wzorkiem na szaliku bałwanka czy sweterku misia.

Cukrowy maczek

Cukrowy maczek czyli bardzo drobne perełki są świetne do robienia kolorowych obramówek piernikom, czy tworzeniu pasów śniegu na choince. Wystarczy na pierniku pokrytym zastygniętym lukrem, namalować kolejne lukrowe wzory i zamoczyć je w perełkach, które przykleją się do lukru i stworzą piękne wzory. Moje ulubione kolory to: biały, złoty i srebrny. 



Kolorowy cukier

Używam go podobnie jak cukrowego maczku, ale efekt jest zupełnie inny, ale równie ciekawy :) Domowy kolorowy cukier można łatwo przyrządzić w domu. Wystarczy do woreczka strunowego wsypać cukier i dodać odorbinę barwnika w żelu. Szczelnie zamknąć woreczek i miętośić go, tak długo aż cały cukier pokryje się barwnikiem :) Następnie wysypać i podsuszyć.



Drobny cukier do wypieków

Oszronione pierniczki? Tak! Żeby je mieć wystarczy piernikowe gwiazdki pokryć lukrem i zamoczyć w takim cukrze, a w sekundę oszroni on nasze pierniczki :) Cukier kryształ nie da niestety takiego efektu jak drobny cukier do wypieków.



Jadalny brokat

To kolejny gadżet, który świetnie nadaje się do "dopieszczania" pierniczków. Używam go na dwa sposoby - na sucho i na mokro. Na sucho, czyli po prostu delikatnie posypuje nim pierniki. Na mokro, czyli rozrabiam brokat z odrobiną alkoholu (odprauje z pierniczków szybciej niż woda) i przy pomocy pędzelka maluje niektóre elementy pierniczkowych wzorów nadając im pięknego połysku.



Barwniki w spray'u

Są rewelacyjne, można w łatwy sposób dozować inensywnośc koloru. Jeśli krótko wciśniemy spray, pierniczki będą miały delikatną poświatę, a jeśli będziemy go rozpylać kilka sekund pierniczki przyjmą intensywny metaliczny kolor. Jeśli decyduję się na barwnik w spray'u, to kupuję zazwyczaj złoty lub srebrny.


Naturalne ozdoby

Poza tymi wszystkimi bardzo efektownymi ozdobami, można użyć także naturalnych ozdób, które poza tym, że pięknie wyglądają podkręcają również smak pierniczków. Świetne do dekoracji będą: wiórki czekoladowe, wiórki kokoswe, siekane orzechy, całe orzechy o ciekawym kształcie, żurawina, rodzynki, jagody goji, skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie itd.

POMYSŁY NA WZORY

To chyba mamy już wszystko, możemy przejść do właściwego dekorowania :) Technik dekorowania jest bardzo dużo, ja chciałam Wam pokazać kilka moich ulubionych wzorów i trików. Początkującym polecam upiec jak największe pierniki, gdyż te duże dekoruje się o wiele łatwiej niż mniejsze, ponieważ nie wymagają aż tak dużej precyzji.

Koronkowe pierniki



Śnieżnobiałe pierniki to klasyka, uwielbiam je. Są klasą samą w sobie. A najbardziej podobają mi się białe wzory na piernikach przypominające koronkę. Jak to zrobić? Wcale nie tak trudno jakby się wydawało.  Aby zrobić koronkę na pierniczku pierwsze co musimy zrobić to pokryć piernik kratką. Najpierw rysujemy pionowe linie, potem poziome i zostawiamy piernik na kilka minut aby przeschnął. 

technika nr 1

Aby udekorować piernik tą techniką, należy namalować na pierniku dość gęstą drobną kratkę. Polega ona na tym aby w co drugim kwadraciku postawić lurkową kropkę. Z każdą kropeczką będziemy widzieć, jak nasz piernik pięknieje w oczach :) Oczywiście metoda "co drugą kropkę" jest metodą podstawową, można spróbować wypełniać kratki inaczej, tworząc w ten sposób jeszcze ciekawsze wzory.



technika nr 2

Aby udekorować pierniki tą techniką rysujemy dość dużą kratkę. Następnie wokół każego przecięcia linii pionowej z poziomą malujemy cztery kropki i tak aż do samego końca, aż cały piernik pokryje piękna koronka.

Koronkowe wzory można malować np. tylko na części piernika, a drugą pozostawić czystą, lub pokryć lukrem na gładko. Koronkę można malować również na zaschniętym lukrze. Możwliwości jest wiele, dajcie się ponieść wyobraźni!




Kolorowe pierniczki z choinkową gałązką

Kiedy zobaczyłam ten filmik na you tube, wiedziałam że te pierniczki muszą, po prostu muszą zawisnąć na mojej choince oraz koniecznie muszą trafić do prezentów świątecznych. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a efekt powalający.


  1. Obrysowujemy kontur pierniczka lukrem "gęstszym"
  2. Pokrywamy cały piernik lukrem "rzadszym" i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej na całą noc ( minimum 3-4h).
  3. Przy pomocy lukru "gęstszego" w kolorze zielonym rysujemy w górnej części piernika poziomą kreskę. A następnie pod kątem ok. 45 stopni rysujemy króciutkie zielone kreseczki, które będą igiełkami naszej gałązki. Następnie dorysowujemy drugą niższą gałązkę z igiełkami.
  4. W dolnej części pierniczka "gęstszym" lukrem malujemy dużą kropkę, która będzie nasza bombką. Innym lukrem naszej bombce dorysowujemy zwieszkę i sznureczek, którym łączymy ją z gałązką.
  5. Na koniec dorysowujemy kokardkę. Możemy również nadać połysku pierniczkom przy pomocy jadalnego brokatu.


Malowane Reniferki

Kolejny pierniczkowy motyw, który mnie zauroczył to malowanie reniferków. Jak zobaczyłam ten filmik to szczęka mi opadła, wiedziałam że tak pięknych pierników nie jest w stanie stworzyć, ale te reniferki... no nie dawały mi spokoju, więc postanowiłam spróbować chociaż tylko je odtworzyć :)

  1. Piernik o dowolnym kształcie pokrywamy lukrem i odkładamy do zastygnięcia. Lub tylko go obrysowujemy.
  2. Rzadszym lukrem" robimy na środku piernika mniejszą kropkę, która będzie głową reniferka, a pod nią tak w połowie małej, robimy dużą owalną plamę, która będzie tułowiem naszego reniferka.
  3. Teraz najtrudniejsze! Bierzemy do łapki wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka ( w zależności od tego jak duży jest nasz renifer) i zaczynamy z czubka głowy renifrea wyciągać lukier ku górze, tak aby narysować rogi renifera. Zabieramy wykałaczką trochę lukru z głowy i pociągająć delikatnie wykałaczką po pierniku rysujemy rogi i ich rozgałęzienia. Następnie rysujemy malutkie uszka. Przy pomocy wykałaczki formujemy pyszczek.
  4. Na tej samej zasadzie co rogi i uszy z brzucha renifera wyciągamy nogi i ogonek. Zajmuje to trochę czasu i wymaga precyzji, ale naprawdę nie jest aż takie trudne.
  5. Moim reniferkom jeszcze wiele brakuje do tych z filmiku, ale również cieszą oko :)




Misie w sweterkach

Kolejny niesamowicie uroczy pomysł na pierniczki to misie w kolorowych sweterkach z szaliczkami :) 


  1. Piernikowe misie obrysowujemy, a następnie pokrywamy jasnobrązowym lukrem. Odkładamy do zastygnięcia.
  2. Nastęnie przy pomocy białego lukru malujemy oczy. Ciemną czekoladą lub czarnym lukrem malujemy źrenice, nosek oraz buzię misia.
  3. Wybieramy kolorowy lukier "gęstszy" i malujemy nim kontury sweterka, rysujemy kołnierzyk, zaznaczamy rękawki i dolne zakończenie sweterka. Następnie wypełniamy go "rzadszym" lukrem. 
  4. Na jeszcze niezastygniętym jasnym lukrze rysujemy poziome paski "rzadszym" lukrem w innym kolorze i przy pomocy wykałaczki robimy esy floresy (ja robiłam wykałączką ruchy góra - dół). Odstawiamy do zastygnięcia.
  5. Na koniec przy pomocy "gęstszego lukru" malujemy szaliczek. Rysujemy podwójną linię na wysokości kołnierzyka, a następnie dorusowujemy końce szalika, które nachodzą na sweterek.

Czerwono nose Rudolfy

Pomysł na tą dekorację podpatrzyłam na jednym z blogów i strasznie mi się spodobał, niestety moje foremki są bardzo małe i udekorowanie ich było dość ciężke, ale jeśli znajdziecie foremki o średnicy ok. 8 cm myślę, że będą o wiele ładniejsze :)


  1. Pierniczki w kształcie głowy renifera malujemy brązowym lukrem.
  2. Białym lukrem malujemy oczy renifera, a czarnym lukrem lub gorzką czekoladą malujemy źrenice i rogi renifera.
  3. Przy pomocy "gęstszego" czerwonego lukru malujemy nos.
  4. Na koniec dorusowujemy reniferowi brwi i buzię, tak aby powstała ciekawa mina :)






To oczywiście tylko kilka moich pomysłów, nie sposób wymienić wszystkie, co widać na zdjęciach, które mam nadzieję że Was również zainspirują :) Przed świętami jeszcze na pewno nie raz będe pisała o piernikach :)

A Wy jakie macie sposoby i pomysły na dekorowanie pierników? :)


Świąteczne słodkości! Wigilia 2014 Korzenne przysmaki

This entry was posted on 11 gru 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Dekorowanie pierników? - nic prostszego! ”

  1. super! Też mam zamiar udekorować pierniczki, ale nie zrobię tego tak dokładnie jak ty :D
    http://www.t-run.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Może wspólna obserwacja? Daj znać u mnie, zapraszam też na konkurs :)
    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj malujemy pierniki. Pozwolisz, ze skorzystam z Twoich pomyslow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło :) Ja się biorę za tydzień i już nie mogę się doczekać :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...