Śledzie curry z ananasem

Co prawda w tym roku na blogu zdecydowanie królują świąteczne słodkości i tak już miało pozostać, ale te śledzie są tak pyszne, że nie chciałam czekać z nim do przyszłego roku :) Przygotowanie jest proste i szybkie, więc jeszcze spokojnie zdążycie je przygotować na kolację wigilijną :)


SKŁADNIKI ( 10-12 kawałków)

  • 2 płaty śledziowe (wcześniej wymoczone)
  • 1/4 puszki ananasa
  • 1 plaska łyżeczka curry
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 łyżki octu ryżowego
  • sól i pieprz do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Śmietanę, majonez, musztardę, curry oraz ocet ryżowy mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Śledzie korimy w nieduże kawałki i wrzucamy do sosu.
  3. Ananasa odsączamy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  5. Całość przekłądamy do słoika i odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia.

Smacznego!



Wigilia 2014 Śledzie Wigilijne 2014

This entry was posted on 23 gru 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...