Obłędnie czekoladowa, obłędnie pyszna, na obłędnie kruchym spodzie. Cóż tu dużo mówić, po prostu trzeba ją zrobić! Mimo tego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka, to na jednym kawałku ciężko poprzestać :)
Pages
▼
31 maj 2015
30 maj 2015
Rolada z kurczaka ze szparagowym pesto i mozarella
W ostatnim czasie rolady z kurczaka goszczą u mnie bardzo często, po tej z suszonymi pomidorami i tej ze szpinakiem przyszedł czas na szparagową. Rolada napakowana jest pysznym pesto ze szparagów i delikatną mozarellą. A z wierzchu ma chrupiącą skórkę z szynki parmeńskiej. Jest pyszna! :)
28 maj 2015
Szparagowe pesto z bazylią, parmezanem i migdałami
Pesto szparagowe jest cudowne! Świetnie smakuje z makaronem, jako dodatek do grzanek z mozarellą, czy nadzienie do mięsnej rolady - o czym wkrótce się przekonacie :) Jeśli macie w lodówce kilka szparagów koniecznie przeróbcie je na pesto!
26 maj 2015
Pijana galaretka z owocami
Pyszny i orzeźwiający deser z % i mnóstwem bąbelków, idealny na ciepłe dni :) Jego przygotowanie jest niesamowicie proste, jedyne czego od nas wymaga ten deser to odrobiny cierpliwości, którą musimy sie wykazać w czasie oczekiwania na stężenie galaretki :) Do jego przygotowania polecam wybrać dość słodki cydr, chyba że preferujecie wytrawne desery. Gwarantuje, że takim deserem zrobicie furorę wśród gości :)
25 maj 2015
Czekoladki z oleju kokosowego i kakao, nadziewane orzechami
Są pyszne! Mocno czekoladowe, kremowe, rozpływają się w ustach. Są również zdrowe, choć oczywiście kaloryczne (ok. 130 kcal szt.) więc nie można z nimi przesadzać. Ale na pewno lepiej sięgnąć po czekoladkę napakowaną całą masą wartościowych składników odżywczych niż taką napakowaną chemią i mnóstwem cukru. Dzięki olejowi kokosowemu, czekoladki rozpływają się w ustach i sa po prostu cudowne. Jeśli trenujecie i dbacie o linię, to taka czekoladka będzie świetnym 'cheat meal'. Warto wspomnieć, że przy okazji są wegańskie :)
24 maj 2015
Sałatka z pieczonym kurczakiem, awokado i suszonymi pomidorami
Kolejna szybka i pyszna sałatka, którą można przygotować z tego, co nam zostało po obiedzie ;) Wystarczy kawałek pieczonego kurczaka, trochę warzyw, sos czosnkowy i gotowe!
23 maj 2015
Jajeczne wrapy z awokado, kozim serem i sosem czosnkowym
Kolejny pomysł na to, aby śniadanie nie bylo nudne. Niesamowicie proste i pyszne wrapy (bez węglowodanów), które robi się... z jajek i odrobiny mleka, a potem nadziewa czym dusza zapragnie :) Są genialne!
21 maj 2015
Babeczki z rabarbarem - bez cukru, mąki pszennej i tłuszczu
Coś pysznego dla dbających o linię, czyli babeczki 3x bez ;) Bez mąki, bez cukru bez tłuszczu- a mimo tą są mięciutki i wilgotne. Można dodać do nich ulubione owoce lub gorzką czekoladę, albo orzechy. Doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie.
20 maj 2015
Zielony koktajl z jabłkiem i młodym jeczmieniem
Kolejny pomysł na super zdrowy i pyszny koktajl. Swoją zdrową moc zawdzięcza młodemu jęczmieniowi i błonnikowi witalnemu (babka płesznik), a smak kwaśnemu jabłuszku i kremowemu bananowi - najlepiej gdy jest jeszcze lekko zielony :)
18 maj 2015
Wiśniowa granola z kandyzowanym kokosem i czekoladą
Na zrobienie domowej granoli dobra jest każda chwila, a wtedy gdy dno słoiczka, w którym ją zwykle przechowujemy zaczyna być coraz bardziej widzoczne, to jest to absolutna konieczność :) Produkcja domowej granoli jest niesamowicie prosta polega na mieszaniu, pieczeniu, studzeniu i mieszaniu. Myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu. A smak- cóż boski! :)
17 maj 2015
Makaron ze szparagami, cukinią i parmezanem
Czasami są takie dni, że przychodzę do domu i zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Zazwyczaj idę wtedy na łatwiznę, czyli wstawiam wodę na makaron, otwieram lodówkę wyciągam co mi wpadnie w ręce i wrzucam na patelnię, potem mieszam z makaronem i obiad gotowy. Tym razem w ręce wpadły mi zielone szparagi, cukinia i parmezan i wyszło z tego coś tak pysznego, że stwierdziłam, że musze się z Wami podzielić tym przepisem :)
15 maj 2015
Pasta z fasoli z jabłkiem i majerankiem
Przepis na wegański smalec z fasoli podbił blogosferę, a zwłaszcza jej wegetariańską i wegańską część. W końcu i ja zdecydowałam się go wypróbować. Długo wachałam się nad tym, od której wersji zacząć i ostatecznie wybrałam tę z dodatkiem jabłka oraz majeranku. Powiem tak, już po pierwszym kęsie zrozumiałam dlaczego ta pasta jest tak popularna. Jest po prostu boska! Przepis pochodzi z tej strony. Nieznacznie go zmodyfikowałam, m. in. poprzez dodanie czosnku, który jeszcze podbił smak pasty. Polecam!
13 maj 2015
Płatki jaglane z musem rabarbarowo- truskawkowym i nerkowcami
Szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie - czyli takie jak lubię najbardziej :) Delikatne płatki jaglane, słodko- kwaśny rabarbar i chrupiące nerkowce. Czy potrzeba czegość więcej do miłego rozpoczęcia dnia? :)
12 maj 2015
Orkiszowe nalesniki z musem rabarbarowym
Kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to cudowne nadzienie do naleśników. Mus jest słodko-kwaśny, zdrowy i pyszny, w połączeniu z orkiszowymi naleśnikami, listkami mięty oraz jogurtem naturalnym smakuje wybornie! ;)
11 maj 2015
Najlepsze leczo z cukinią i kolorową papryką
Uwielbiam ten przepis. Leczo z tego przepisu jest po prostu idealne. Nie bez powodu mówi się, że piękno tkwi w prostocie, a w tym przypadku smak tkwi w prostocie. Niby nic wyszukanego, takie ot sobie zwykłe leczo - ale gdy raz go spróbujecie, to się w nim zakochacie :)
9 maj 2015
Rabarbarowo- truskawkowe crumble z owsianą skorupką
Jest rabarbar, jest zabawa! Zawsze z ustęsknieniem czekam na maj, bo maj to szparagi, pierwsze truskawki i on - rabarbar. Jestem od niego wręcz uzależniona. Dlatego na pewno na blogu pojawi się sporo przepisów z jego udziałem :) Na początek pyszne i zdrowe crumble z mnóstwem rabarbaru i truskawek oraz chrupiącą kruszonką z płatków owsianych i migdałów. Pycha! A w dodatku deser nie zawiera cukru.
7 maj 2015
Pasta jajeczna z natką pietruszki i śledziem
Ten przepis w mojej rodzinie funkcjonuje od kąd pamiętam. Nie mam pojęcia skąd się wziął, ani kto go wymyślił, po prostu jest i już. A w dodatku jest niesamowicie pyszny :) Niby zwykła pasta, a jednak ma coś w sobie. Bardzo ważnym elementem tej pasty jest prawidłowo przygotowana ryba. Płaty śledziowe należy porządnie wymoczyć, pokroić w mniejsze kawałki ułożyć w słoiku, dodać posiekaną cebulkę i zalać olejem. Śledź powininem w takiej zalewie odstać przynajmniej noc, wtedy jest już idealny do pasty :) Pasta ze śledziem w occie lub kupionym w gotowej zalewie, też będzie smaczna, ale to już nie będzie ten smak.... :)
6 maj 2015
Ognista soczewica z pieczonymi pomidorkami
Soczewica daje w kuchni nieskończoną liczbę możliwości - zupy, pasty, pasztety, potrawki - do wyboru do koloru. Ja wybrałam najprostrzą wersję jej przygotowania, czyli sałatkę, ale nie byle jaką, bo ognistą z chilli, gorgonzolą i pieczonymi pomidorkami ;) Całość smakuje wybornie, a przy tym świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Polecam!
4 maj 2015
Chia, banan i owoce leśne - pyszna dawka zdrowia
Kolejny pyszny i zdrowy koktajl, który doskonale umili dzień :) Słodko- kwaśny, o cudownym różowo- fioletowym kolorze. Pychotka :)