Stek z rostbefu ze szparagami i cytrynowo - tymiankowym masełkiem

Dziś niesamowicie pyszny i szybki do wykonania kawał mięsa ;) Steki są doskonałe pod każdym względem. Najlepsze są oczywiście te z polędwicy, jednak ze względu na cenę, na ten rodzaj mięsa nie zawsze można sobie pozwolić. Dlatego bardzo często sięgam po rostbef, nie jest on aż tak delikatny jak polędwica, ale jest bardzo kruchy i smaczny. Mamy aż 6 stopni wysmażenia steków klik. Ja najbardziej lubię medium i medium rare (na zdjęciu). Dla mnie mięso ciemno różowe jest najsmaczniejsze, ze względu na swoją delikatność i soczystość, mocniejsze stopnie wysmażenia sprawiają, że stek staje się twardszy i suchy i dla mnie nie smakuje już tak dobrze. Najbardziej lubię stek marynowany jedynie w oliwie, doprawiony solą i pieprzem po usmażeniu. Ale jedzenie steku zawsze w ten sam sposób byłoby nudne, więc często eksperymentuję, a uzyskiwane smaki bardzo pozytywnie mnie zaskakują :)

SKŁADNIKI (1 porcja)

  • rostbef około 200g

marynata:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek / oliwy truflowej
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

masło tymiankowo cytrynowe:

  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • dwie duże łyżki masła
  • sól

dodatkowo:

  • 10 szparagów
  • ząbek czosnku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso wyjąć z lodówki na około 1h przed smażeniem. Oliwę, sos ostrygowy i ocet balsamiczny wymieszać i powstałą marynatą natrzeć mięso, odstawić.
  2. Umyć szparagi i pozbyć się zdrewniałych części.
  3. Na patelni wlać trochę oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego i mocno rozgrzać. Smażyć stek po 3-3,5 minuty z każdej strony, jeśli chcemy medium rare; 4-4,5 minuty jeśli chcemy medium. Wszystko zależy oczywiście od grubości steku, mój miał około 4 cm. Bardzo ważne jest to, aby stek w trakcie smażenia obrócić tylko raz.
  4. Usmażony stek zdjąć z patelni i położyć na 5-7 minut na talerzu żeby mięso odpoczęło. 
  5. Na patelnię, na której był smażony stek, dodać masło, tymianek i skórkę z cytryny.  Wrzucić nieobrany rozgnieciony ząbek czosnku. Dodać szparagi i smażyć całość do momentu, aż szparagi będą al dente (3-5 min). Doprawić solą do smaku.
  6. Szparagi i stek ułożyć na talerzu, doprawić świeżo - mielonym pieprzem oraz skropić delikatnie masełkiem. 
Smacznego!







This entry was posted on 13 maj 2014 and is filed under ,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...