Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą

Genialna pizza z mnóstwem cytrynowo- ziołowego sosu na bazie ricotty, pomidorkami koktajlowymi i świeżą rukolą, na jednym kawałku ciężko poprzestać. Pyszna alternatywna dla klasycznej pizzy z sosem pomidorowym.



SKŁADNIKI (3 małe pizze)

ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki semoliny
  • 1-1,5 szklanki letniej wody
  • 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

sos

  • 150g ricotty
  • 150g śmietany 12 %
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • sól, pieprz

dodatki

  • pomidorki koktajlowe
  • suszone pomidory
  • pieczarki
  • czerwona cebula
  • świeża rukola
  • mozarella


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie oprószamy ją mąką, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce.
  2. Ricottę, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane zioła, oliwę i przyprawy umieszczamy w kubeczku i dokładnie mieszamy.
  3. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (aby je odgazować). Wyrabiamy przez chwilę. Dzielimy na trzy części.
  4. Blaszki (najlepiej spody od tortownicy) delikatnie smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy placki i rozciągamy je na blaszce.
  5. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą. Układamy plasterki pieczarek, czerwonej cebuli, kawałki suszonych pomidorów, oraz połówki pomidorków koktajlowych, ponownie posypujemy serem. Na koniec oprószamy odrobiną oregano.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-280 stopni na 10-15 min, w zależności od wielkości pizzy i mocy piekarnika. Pizza powinna mieć lekko zarumienione boki i delikatnie przypieczony ser. Na koniec posypujemy świeżą rukolą.
Smacznego!



This entry was posted on 27 lut 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą”

  1. Nigdy jeszcze nie robiłam białej pizzy, choć zawsze sobie obiecuję, że zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...