Murzynek z wiśniami, migdałami i czekoladą

Klasyczne ciasto czekoladowe z kwaśnymi wiśniami, chrupiącymi migdałami i mnóstwem czekolady- po prostu obłęd :) Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, doskonałe!

SKŁADNIKI (30 x 10 cm)

  • 200g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 40g kakao
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250g masła
  • 100ml maślanki
  • 4 jajka
  • 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 100g migdałów
  • 300g wydrylowanych wiśni
  • cukier puder do posypania


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do masy maślanej dodajmy po jednym żółtku i cały czas miksujemy.
  2. Sypkie składniki, tj. mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy na przemian z mlekiem do masy maślanej.
  3. Białka ubijamy na sztywno. Piane wylewamy na masę i przy pomocy drewnianej szpatułki delikatnie łączymy z masą. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę, posiekane migdały. Wiśnie obtaczamy w mące i również dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
  4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę tak aby sięgała do 3/4 wysokości foremki.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. 
  6. Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!







This entry was posted on 12 lip 2016 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Murzynek z wiśniami, migdałami i czekoladą”

  1. Nie ma to jak klasyczny murzynek :) A z wiśniami? Niebo!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy patent z tymi wiśniami, ja bym pewnie jeszcze posmarowała górę czekoladą

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfekcyjny, puszysty murzynek. Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...