W ciągu ostatnich tygodni w końcu udało mi się wygospodarować co nieco czasu i pozamykać trochę lata w słoikach :) Pod nóż poszły wiśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, pomidory, papryka, rabarbar i ogórki. A na tym jeszcze nie koniec. Część przetworów już zaczęła w zastraszającym tempie znikać ze spiżarnianych półek, więc próżna nadzieja, że doczekają zimy :) Najwięcej zniknęło słoików z ogórkami w zalewie musztardowej, które są fantastyczne! Koniecznie spróbujcie, będziecie mile zaskoczeni ich smakiem. Przepis znalazłam tutaj.
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- na każdy słoik : 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarnka czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki gorczycy
zalewa:
- 0,5 l wody
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Składniki zalewy umieszczamy w garnku, zagotowujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
- Układamy ciasno w słoiku i zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy i pasteryzyjemy (wstawiamt do garnka z wodą sięgającą do 2/3 słoików i gotujemy do momentu aż nakrętki słoików będą gorące).
Smacznego!
Uwielbiam ogórki w musztardzie! <3
OdpowiedzUsuńChyba też zdecyduję się w tym roku na kilka słoików.
Dodaję do obserwowanych i pozdrawiam :)
U mnie to hit tego lata :)
UsuńZnam i baaardzo lubię ;-)
OdpowiedzUsuń