Pieczony łosoś z pesto

Cudownie aromatyczny i soczysty łosoś skąpany w zielonym pesto to świetna propozycja na obiad lub kolację. Doskonale komponuje się z kuskusem, ryżem czy pieczonymi ziemniaczkami. Pycha!

SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 400g filetu z łososia
  • 1/2 pęczka (doniczki bazylii)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki prażonego słonecznika (lub orzeszków pinii)
  • 3-4 cm kawałek sera grana padano lub parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki koktajlowe (10-15 sztuk)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filet z łososia nacieramy solą i pieprzem z obu stron i odkładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu.
  2. W misie blendera umieszczamy bazylię, czosnek, słonecznika, ser i dolewamy 3-4 łyżki oliwy. Miksujemy na gładką masę. Jeśli pesto jest zbyt gęste i nie chce się miksować dodajemy więcej oliwy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na łososia wykładamy pesto, rozprowadzamy równomiernie po całym kawałku ryby i posypujemy posiekanym koperkiem. Dookoła układamy pomidorki koktajlowe. 
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 15-20 min, w zależności od grubości ryby. Ja swój kawałek piekłam 17 minut, był ciemno różowy i soczysty. Po wyjęciu z piekarnika dzielimy rybę na mniejsze kawałki.

Smacznego!



This entry was posted on 27 sie 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Pieczony łosoś z pesto”

  1. Generalnie nie znam się na gotowaniu, ale mimo to spróbuję przygotować łososia! Wspaniały blog, rewelacyjne zdjęcia! Gratuluję determinacji i pomysłów. Czy przed świętami będzie przepis na pierniki? Pozdrawiam PK

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo ciekawy… zapewne łosoś świeży to podstawa udanego dania…na pewno wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie…

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...