Sałatka z truskawkami i kozim serkiem

Bardzo prosta, szybka i co najważniejsze niesamowicie smaczna sałatka. Jej przygotowanie zajmie naprawdę niewiele czasu, a uzyskany efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Doskonała na lunch lub lekką kolację. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. 


SKŁADNIKI na 2 porcje:

kozi serek (roladka)
8 dużych truskawek
dwie duże garście rukoli
migdały (słupki lub płatki)
orzeszki pinii
miód
olej z orzechów laskowych ( można zastąpić zwykłym olejem rzepakowym)
miód
ocet balsamiczny gruszkowy (można zastąpić zwykłym lub kremem balsamicznym)
3-4 gałązki świeżego tymianku
świeżo mielony pieprz
czarny sezam (opcjonalnie)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Roladkę pokroić na ok. 1,5 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Na każdym plasterku umieścić po kilka słupków migdałów i orzeszków pinii. Polać odrobiną miodu (około pół łyżeczki na jeden plasterek). Następnie skropić olejem, posypać sezamem i ułożyć gałązki świeżego tymianku. Zapiekać w piekarniku używając opcji grill około 3-5 min, aż orzeszki się lekko zarumienią. 

2. W czasie gdy serek się zapieka, na talerzu układamy rukolę. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy dookoła rukoli.

3. Jeszcze ciepłe plasterki sera kładziemy na rukoli, skrapiamy octem balsamicznym i olejem z orzechów laskowych, a całość posypujemy świeżo- mielonym pieprzem.

Smacznego!




This entry was posted on 17 kwi 2014 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Sałatka z truskawkami i kozim serkiem”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...