W prostocie tkwi siła. Dawno nie jadłam tak prostej i pysznej sałatki. Najlepiej smakuje z dużą ilością koperku i ogórkami gruntowymi. Jeśli zostało Wam trochę młodych ziemniaków z obiadu, już wiecie jak je wykorzystać! :)
- ok. 20 malutkich ugotowanych młodych ziemniaków
 - 3-4 średnie ogórki gruntowe
 - 1 cebula cukrowa
 - kilka łodyżek szczypiorku
 - kilka gałązek koperku
 
sos
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
 - 1 płaska łyżka majonezu
 - 1 łyżeczka musztardy
 - sól
 - pieprz
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Młode ziemniaczki kroimy na ćwiartki (moje były wielkości orzechów włoskich).
 - Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w półtalarki.
 - Cebulę kroimy w piórka. Jeśli cebula jest duża to kroimy piórka na pół.
 - Siekamy szczypiorek i koperek.
 - Wszystkie składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy.
 - Majonez, jogurt i musztardę dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
 - Doprawiamy do smaku z solą i pieprzem.
 
Smacznego!









Świeżych ogórków jeszcze nie dodawałam, koniecznie muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, jest pyszna! :)
UsuńNada się jako świetny dodatek do grilla.
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń