Bazyliowe naleśniki z tuńczykiem i papryką

Mam dziś dla Was coś niesamowicie pysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je nadziać czym tylko dusza zapragnie. Ja miałam chęć akurat na tuńczyka i paprykę. Wszystko razem smakowało genialnie! Zachęcam do zastępowania mąki pszennej mąkami bezglutenowymi, są zdrowsze, a do tego wspaniale wzbogacają naszą dietę. Ostatnio królują u mnie mąka gryczana i kukurydziana :)



SKŁADNIKI

naleśniki (ok. 8)

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej ( lub pszennej)
  • 1 szklanka mleka sojowego ( lub krowiego)
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju ryżowego ( lub inego)
  • szczypta soli

farsz
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • świezy tymianek i rozmaryn
  • świeżozmielony pieprz

sos

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego lub grekiego
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • 1 łyżezka sosu tabasco
  • 1 łyżeczka sosu worchestershire


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misie blendera i miksować, aż do momemntu gdy bazylia zabarwi ciasto na zielono.
  2. Cebulkę, czosnek, paprykę oraz chilli pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego wrzucić pokrojone warzywa, dodać rozmaryn i tymianek, smażyć 3-4 minuty. 
  4. Dodać pokrojonego w kostę pomidora i dusić kilka minut, do momentu aż sok z pomidorów odparuje, a papryka lekko zmięknie. Dodać tuńczyka, sos sojowy i doprawić całość pieprzem.
  5. Wszystkie składniki sosu (jogur, ketchup, tabasco, worchestershire) dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut do przegryzienia.
  6. Naleśniki smażyć na suchej patelni, po 30- 40 sekund z każdej strony (aż zaczną lekko brązowieć).
  7. Na naleśniku rozsmarować sos, ułożyć tuńczyka i zwinąć jak krokieta lub złożyć w trójkąt.
Smacznego!




This entry was posted on 18 paź 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Bazyliowe naleśniki z tuńczykiem i papryką”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...