Mam dziś dla Was coś niesamowicie pysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je nadziać czym tylko dusza zapragnie. Ja miałam chęć akurat na tuńczyka i paprykę. Wszystko razem smakowało genialnie! Zachęcam do zastępowania mąki pszennej mąkami bezglutenowymi, są zdrowsze, a do tego wspaniale wzbogacają naszą dietę. Ostatnio królują u mnie mąka gryczana i kukurydziana :)
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mąki gryczanej ( lub pszennej)
- 1 szklanka mleka sojowego ( lub krowiego)
- 1/2 pęczka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju ryżowego ( lub inego)
- szczypta soli
farsz
- 1 puszka tuńczyka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżka sosu sojowego
- świezy tymianek i rozmaryn
- świeżozmielony pieprz
sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego lub grekiego
- 1,5 łyżki ketchupu
- 1 łyżezka sosu tabasco
- 1 łyżeczka sosu worchestershire
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misie blendera i miksować, aż do momemntu gdy bazylia zabarwi ciasto na zielono.
- Cebulkę, czosnek, paprykę oraz chilli pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego wrzucić pokrojone warzywa, dodać rozmaryn i tymianek, smażyć 3-4 minuty.
- Dodać pokrojonego w kostę pomidora i dusić kilka minut, do momentu aż sok z pomidorów odparuje, a papryka lekko zmięknie. Dodać tuńczyka, sos sojowy i doprawić całość pieprzem.
- Wszystkie składniki sosu (jogur, ketchup, tabasco, worchestershire) dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut do przegryzienia.
- Naleśniki smażyć na suchej patelni, po 30- 40 sekund z każdej strony (aż zaczną lekko brązowieć).
- Na naleśniku rozsmarować sos, ułożyć tuńczyka i zwinąć jak krokieta lub złożyć w trójkąt.
jaki świetny kolor!
OdpowiedzUsuńKolor jest fenomenalny, ale smak jeszcze lepszy! :)
Usuń