Jesień w pełni, więc i sezon dyniowy w pełni :) Uwielbiam wykorzystywać dynię w kuchni, za równo w daniach słodkich jak i słonych. Jednym z moich faworytów jest zupa krem z dyni, który przygotowuję w różnych wersjach, przepis który dziś dla Was przygotowałam to mój ulubiony :)
zupa
600 g mąższu z dyni hokkaido lub innej ulubionej
1 cebula
2 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
1/3 łyżeczki przyprawy garam masala ( można pominąć)
1 pomarańcza
3/4 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
2 liśce laurowe
2 gałązki tymianku
2 gałązki tymianku
4 suszone śliwki
sól
kozi ser
1 roladka koziego sera
2 cząstki pomarańczy
olej z orzechów laskowych lub sezamowy ( może być również oliwa z oliwek)
olej z orzechów laskowych lub sezamowy ( może być również oliwa z oliwek)
1 gałązka świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
orzechy włoskie
świeżozmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Dynię przekroić na pół, wydrążyć pestki. Pokroić w mniejsze kawałki i usunąć skórkę. Odmierzyć ok. 600 gram miąższu.
2. Cebulę pokroić w piórka. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić cebulkę, razem z obranym i posiekanym imbirem ( lub imbirem sproszkowanym), szczyptą soli oraz tymiankiem. Smażyć chwilę, aż cebulka się zeszkli.
3. Dodać pokrojoną w kawałki dynię i smażyć kilka minut. Dodać liście laurowe. Zalać sokiem oraz bulionem i gotować dynię do miękkości ( około 15 minut).
4. W tym czasie pokroić kozi ser w kwałki o grubości ok 1 cm. Cząstki pomarańczy pokroić każdą na 3 części. Na każdym kawałku sera układać pomarańczę, kawałki orzechów, kawałki tymianku oraz rozmarynu. Na koniec lekko skropić olejem i posypać pieprzem. Zapiekać w 200 stopniach 5 min.
6. Gdy dynia zmięknie, usunąć z wywaru liście laurowe i całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać trochę wody. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą garam masala.
7. Pomarańczę obrać i pokroić na segmenty, każdy segment pokroić na trzy części. Suszone śliwki pokroić w cienkie paseczki.
8. W miseczce ułożyć kilka kawałków pomarańczy oraz suszonych śliwek, zalać zupą.
9. Na wierzchu ułożyć zapieczony kozi ser, można udekorowac startą skórką pomarańczową oraz tymiankiem.
Smacznego!
Smacznego!
muszę przyznać, że z dodatkiem soku pomarańczowego jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńPolecam jest naprawdę rewelacyjna, dynia+ imbir+ pomarańcze = coś pysznego :)
UsuńBardzo mi się ta zupa podoba :) Uwielbiam zupy z dyni i sama mam ich sporo w swojej "kolekcji", ale z pomarańczą jeszcze nie robiłam. Na pewno wkrótce wypróbuję twój przepis :)
OdpowiedzUsuńZupy dyniowe to temat rzeka... uwielbiam je! ;) W takim razi muszę przejrzeć koniecznie Twoją kolekcję :D
Usuń