Zupa dyniowa z pomarańczą, imbirem oraz zapiekanym kozim serem.

Jesień w pełni, więc i sezon dyniowy w pełni :) Uwielbiam wykorzystywać dynię w kuchni, za równo w daniach słodkich jak i słonych. Jednym z moich faworytów jest zupa krem z dyni, który przygotowuję w różnych wersjach, przepis który dziś dla Was przygotowałam to mój ulubiony :)

SKŁADNIKI (4-5 porcji)

zupa

600 g mąższu z dyni hokkaido lub innej ulubionej
1 cebula
2 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
1/3 łyżeczki przyprawy garam masala ( można pominąć)
1 pomarańcza
3/4 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
2 liśce laurowe
2 gałązki tymianku
4 suszone śliwki
sól

kozi ser

1 roladka koziego sera
2 cząstki pomarańczy
olej z orzechów laskowych lub sezamowy ( może być również oliwa z oliwek)
1 gałązka świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
orzechy włoskie
świeżozmielony pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Dynię przekroić na pół, wydrążyć pestki. Pokroić w mniejsze kawałki i usunąć skórkę. Odmierzyć ok. 600 gram miąższu.

2. Cebulę pokroić w piórka. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić cebulkę, razem z obranym i posiekanym imbirem ( lub imbirem sproszkowanym), szczyptą soli oraz tymiankiem. Smażyć chwilę, aż cebulka się zeszkli.

3. Dodać pokrojoną w kawałki dynię i smażyć kilka minut. Dodać liście laurowe. Zalać sokiem oraz bulionem i gotować dynię do miękkości ( około 15 minut).

4. W tym czasie pokroić kozi ser w kwałki o grubości ok 1 cm. Cząstki pomarańczy pokroić każdą na 3 części. Na każdym kawałku sera układać pomarańczę, kawałki orzechów, kawałki tymianku oraz rozmarynu. Na koniec lekko skropić olejem i posypać pieprzem. Zapiekać w 200 stopniach 5 min.

6. Gdy dynia zmięknie, usunąć z wywaru liście laurowe i całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać trochę wody. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą garam masala.

7. Pomarańczę obrać i pokroić na segmenty, każdy segment pokroić na trzy części. Suszone śliwki pokroić w cienkie paseczki.

8. W miseczce ułożyć kilka kawałków pomarańczy oraz suszonych śliwek, zalać zupą. 

9. Na wierzchu ułożyć zapieczony kozi ser, można udekorowac startą skórką pomarańczową oraz tymiankiem.

Smacznego!



Smaczna Jesień Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

This entry was posted on 13 paź 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Zupa dyniowa z pomarańczą, imbirem oraz zapiekanym kozim serem.”

  1. muszę przyznać, że z dodatkiem soku pomarańczowego jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jest naprawdę rewelacyjna, dynia+ imbir+ pomarańcze = coś pysznego :)

      Usuń
  2. Bardzo mi się ta zupa podoba :) Uwielbiam zupy z dyni i sama mam ich sporo w swojej "kolekcji", ale z pomarańczą jeszcze nie robiłam. Na pewno wkrótce wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupy dyniowe to temat rzeka... uwielbiam je! ;) W takim razi muszę przejrzeć koniecznie Twoją kolekcję :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...