Stir fry z wołowiną, papają, imbirem i papryką.

Szybko, efektownie, smacznie, zdrowo i orientalnie- tak można opisać to danie. Smak jest rewelacyjny - pikantne przyprawy, krucha wołowina, słodka papaja i wyrazisty imbir. Danie jest sycące i ma bardzo małą zawartość tłuszczu. A co najważniejsze przygotowanie zajmuje 20 minut!


SKŁADNIKI ( 4 porcje)

200 - 300g chudej wołowiny
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu ostrygowego 
1 papryczka chilii z pestkami

1 czerwona papryka
1 papaja
1 czerwona cebula
3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
sezam czarny i biały
świeża kolendra

makaron ryżowy/ chiński/ shirataki/ noodle

sos sojowy
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki brązowego cukru
olej kokosowy/ olej ryżowy lub inny o wysokiej temperaturze dymienia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Chilli pokroić w cieniutkie plasterki. Mięso i papryczkę wymieszać razem z sosem sojowym i ostrygowym, odstawić na kilka minut.

2. Paprykę pokroić w cieniutkie słupki, a cebulę w piórka. Czosnek i imbir pokroić w cieniutkie plasterki. 

3. Papaję przekroić na pół, usunąć pestki. Pokroic w paski i oddzielić miąższ od skórki. Pokorić w mniejsze kawałki.

4. Kilka gałązek świeżej kolendry drobno posiekać.

5. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6. W woku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego lub ryżowego. Gdy olej nabierze odpoweidniej temperatury, wrzucić czosnek, imbir i cebulę. Dodać odrobinę sosu sojowego oraz pastę z tamaryndowca oraz cukier (jeśli używamy limonki nie dodajemy jej teraz lecz na samym końcu). Smażymy 2-3 minuty.

7. Wrzucamy paprykę i smażymu kolejne 2-3 minuty. Następnie wrzucamy mięso wraz  z całą zalewą. Smażymy 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Wtedy dodajemy makaron i całość mieszamy. 

8. Na koniec wrzucamy papaję oraz kolendrę ( zostawiamy trochę do dekoracji). Doprawiamy sokiem z limonki i delikatnie mieszay.

9. Wykładamy makaron do miseczek, na wierzchu posypujemy sezamem oraz kolendrą. 

Smacznego!





Kuchnia tajska

This entry was posted on 4 paź 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Stir fry z wołowiną, papają, imbirem i papryką. ”

  1. ale kolorowa mieszanka. zdrowa tęcza na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolorowo, pysznie, zdrowo- za to uwielbiam azjatycką kuchnię :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...