Dżem o smaku śliwek w czekoladzie to dla mnie po prostu rewelacja. Idealny do naleśników, tostów, czy przełożenia ciasta. Jest po prostu fantastyczny. Żałuję, że miałam tak mało śliwek i wyszła mi jedynie malutka miseczka. Następnym razem zrobię zdecydowanie więcej!
SKŁADNIKI (mały słoiczek)
30 dojrzałych śliwek węgierek
2 łyżki cukru (można więcej jeśli śliwki są kwaśne)
2 łyżki kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
- Umieścić w rondelku i dusić na małym ogniu cały czas mieszając.
- Gdy śliwki puszczą sok zmniejszyć ogień na jak najmniejszy, dodać cukier i kakao.
- Podgrzewać powidła aż sok odparuje i cała masa zgęstnieje. Cały czas mieszać i uważać aby powidła się nie przypaliły.
- Kiedy powidła osiągną odpowiadającą nam konsystencję zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki (ja swoje powidła dusiłam ok. 20 minut, jeśli będziemy przygotowywać powidła z większej ilości owoców czas ich przygotowania się wydłuży).
Smacznego!