Zupa kokosowa z krewetkami i makaronem z cukinii.

Dalej pozostaję w orientalnych klimatach i dziś mam dla Was moją wersję tajskiej zupy kokosowej z mnóstwem krewetek i makaronem z cukinii. Makaron z cukinii to nic innego jak świeża cukinia starta na podłużne cienkie paseczki, przypominające makaron spaghetti. W internecie można znaleźć całą masę obieraczek do robienia warzywnego spaghetti i to w całkiem przystępnych cenach, bardzo polecam, bo taki makaron to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mącznej wersji. Na pewno pojawi się jeszcze sporo przepisów z użyciem warzywnego makaronu :) A wracając do zupy - jest pikantna dzięki paście curry i chilli, ma wspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :)


SKŁADNIKI

1 puszka mleka kokosowego
0,7 l bulionu drobiowego
30 krewetek tiger
1 cukinia
1 papryczka chilii
3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczkii zielonej pasty curry
1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju kokosowego
10 liści limonki kaffir
sok z 1/2 limonki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Cukinię dokładnie umyć i przy pomocy specjlanej obieraczki zetrzeć ją na "spaghetti". Jeżeli  nie mamy takiej obieraczki wystarczy ją pokroić w cieniutkie słupki.

2. W woku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić posiekany w plasterki czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, krewetki, pastę z tamaryndowca oraz sos rybny. Smażyć aż krewetki się lekko zetną. Zdjąć z ognia.

3. Bulion podgrzać razem z liścmi kaffir. Gdy zacznie wrzeć, wyjąć liście i zmniejszyć ogień. Dodać całą zawartość woka i gotować 3-5 minut. 

4. Dodać pastę curry oraz mleko kokosowe. Gotować jeszcze chwilę. Doprawić sokiem z limonki i podawać od razu.

Smacznego!


Kuchnia tajska

This entry was posted on 7 paź 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...