Muffiny poczwórnie czekoladowe

Czekoladowe muffiny, to jeden z najprostrzych deserów jakie znam. Może właśnie w prostocie tych babeczki tkwi ich bajeczny smak. Przepisów na nie jest tyle ilu kucharzy, mogą być z konfiturą, orzechami, kokosem, polewą, posypane cukrem pudrem, czy tak jak u mnie z z mnóstwem kawałków czekolady. Do tej pory można było znaleźć wiele przepisów na mufiny potrójnie czekoladowe, czyli z białą, mleczna i gorzką czekoladą. Ostatnio w sklepach pojawiła się nowa czekolada karmelowa, która strukturę ma niemal identyczną jak białą czekolada, ale do tego posiada bardziej wyrazisty karmelowy smak. Jest równie słodka jak biała, więc tylko prawdziwi słodyczożercy są w stanie zjeść więcej niż dwie cząstki :) i równie dobrze jak biała sprawdza się w deserach, a jak dla mnie nawet lepiej, bo uwielbiam karmel. Pierwsze co przyszło mi do głowy, gdy karmelowa wpadłą w moje ręce to muffiny poczwórnie czekoladowe i to był strzał w dziesiątkę. Muffiny są mocno czekoladwe, czuć w nich aromat karmelu, są sprężyste i mięciutkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy drobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :)


SKŁADNIKI (16 sztuk)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka ( jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • po 50 g czekolady : gorzkiej, mlecznej, białej i karmelowej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu ( mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, kakao).
  2. Mokre składniki wymieszać w drugim naczyniu (mleko, olej, jajko).
  3. Mokre skłądniki wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką, niezbyt dokładnie, mogą pozostać grudki (muffinów nie należy miksować!).
  4. Do czekoladowej masy wsypać posiekane czekolady i delikatnie wymieszać.
  5. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotki.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 min.
Smacznego!





This entry was posted on 25 paź 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Muffiny poczwórnie czekoladowe”

  1. O Mamo, fantastyczne! Muszą smakować meeeega pysznie!

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj są, a raczej były pyszne :) Dziękuje za zaproszenie, na pewno zajrzę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...