Sałata masłowa z pomarańczą i miodowo-sojowym dressingiem.

Dziś dość nietypowe połączenie sałaty masłowej, którą zazwyczaj wszyscy wcinają z jogurtem lub śmietaną, ze słodką pomarańczą, pikantną rzodkiewką i orientalnym sosem. Bardzo ciekawa alternatywna dla klasycznej wersji. 

SKŁADNIKI

1/2 sałaty masłowej
1 pomarańcza
4 rzodkiewki
1 łyżeczka czarnego sezamu

sos

3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju ryżowego (lub innego)
2 łyżki miodu
1 łyżka octu ryżowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Sałatę umyć, rozdzielić liście, większe podrzeć na kawałki.

2. Pomarańczę obrać ze skóry, usunąć jak najwięcej białych błonek. Podzielić pomarańczę na segmengty i każdy pokroić na trzy mniejsze kawałki. Dodać do sałaty.

3. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki, dodać do sałaty.

4. W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji.

5. Sałatę polać sosem i posypać sezamem.

Smacznego!


This entry was posted on 15 paź 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...