Idealne ciasto z jabłkami

Nie ważne, czy szarlotka, czy jabłecznik, czy z duszonymi, czy tartymi, z dużą ilością cynamonu, czy aromatem wanilii- ważne, że z jabłkami! :) Uwielbiam ciasta z jabłkami. Ostatnio natknęłam się w internecie na ciasto z połówkami jabłek.. chyba w 20 wersjach;) Dopasowałam ciasto do swoich smaków, bo nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami i wolę czuć w nim aromat owoców skąpanych w cynamonie i wanilii :) Polecam jest pyszne i nie wymaga wiele pracy! 


SKŁADNIKI ( 1 duża blaszka)


ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła (250g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250g serka waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie

  • 8-10 słodkich jabłek
  • cynamon
  • cukir waniliowy

polewa

  • 2 łyżki kwaśnj śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać serek waniliowy i posiekane masło. Zagnieść ciasto.
  2. Ciasto podzilić na dwie równe części. Odłożyć.
  3. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Pierwszą część ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze. Na cieście ułożyć połówki jabłek, wypukłą częścią do góry i opruszyć je cynamonem oraz wanilią.
  6. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto lekko ponakłuwać widelcem.
  7. Wstawić do pierkarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, aż ciasto się z wierzchu zarumieni. 
  8. Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i oblać nią jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do wystygnięcia.
Smacznego!




This entry was posted on 30 paź 2014 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...