Nie ważne, czy szarlotka, czy jabłecznik, czy z duszonymi, czy tartymi, z dużą ilością cynamonu, czy aromatem wanilii- ważne, że z jabłkami! :) Uwielbiam ciasta z jabłkami. Ostatnio natknęłam się w internecie na ciasto z połówkami jabłek.. chyba w 20 wersjach;) Dopasowałam ciasto do swoich smaków, bo nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami i wolę czuć w nim aromat owoców skąpanych w cynamonie i wanilii :) Polecam jest pyszne i nie wymaga wiele pracy!
SKŁADNIKI ( 1 duża blaszka)
ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła (250g)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250g serka waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie
- 8-10 słodkich jabłek
- cynamon
- cukir waniliowy
polewa
- 2 łyżki kwaśnj śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać serek waniliowy i posiekane masło. Zagnieść ciasto.
- Ciasto podzilić na dwie równe części. Odłożyć.
- Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Pierwszą część ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze. Na cieście ułożyć połówki jabłek, wypukłą częścią do góry i opruszyć je cynamonem oraz wanilią.
- Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto lekko ponakłuwać widelcem.
- Wstawić do pierkarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, aż ciasto się z wierzchu zarumieni.
- Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i oblać nią jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do wystygnięcia.