Są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Wyglądają jak placuszki, a w smaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera
- 10 dużych pieczarek
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki ( można pominąć)
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Pieczarki oraz cebulę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- W misce połączyć mięso, ser, pieczarki, cebulę. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać drobną posiekaną natkę pietruszki.
- Łyżką lub ręką formować nieduże placuszki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju ( placuszków nie trzeba panierować ani dodatkowo obtaczać w mące). Kiedy z obu stron będą złotobrązowe zdjąć z patelni. Ważne jest to aby nie smażyć ich na zbyt dużym ogniu, bo wtedy z zewnątrz będą spalone a w środku jeszcze surowe.