Spaghetti Carbonara z czosnkiem i pietruszk

Uwielbiam włoskie makarony, a Carbonara zdecydowanie należy do czołówki :) Niby nic wyrafinowanego zwykły boczek, cebulka, jaka i przyprawy. Jednak przyrządzone w odpowiedni sposób, w połączeniu z idealnie ugotowanym makaronem sprawiają, że Carbonara stanowi istnty raj dla kubków smakowych, ach te nitki makaronu oblepione aksamitnym sosem... :) Jako, że nie byłabym sobą gdybym nie dorzuciła czegoś od siebie, moja Carbonara pełna jest również czosnku i natki pietruszki. Gorąco polecam! :)


SKŁADNIKI ( 2-3 porcje)

  • 200g wędzonego boczku
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki ( wedle uznania, u mnie 1/3 pęczka)
  • świeża bazylia ( kilka listków)
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Wstawić wodę na makaron i lekko jąosolić.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażyć do momentu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zarumieni i stanie się lekko chrupki.
  3. Do boczku dorzucić cebulkę pokrojoną w kostkę. Smażyć 2-3 mninuty i dodać drobniutko posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebulka będzie lekko złotawa. Zdjać z ognia.
  4. Makaron wrzucić do gotującej wody i trzymać go na ogniu ok. 10-12 minut, tak aby był al dente. Odcedzić.
  5. Do garnka z makaronem dodać boczek z cebulką i czosnkiem, parmezan oraz posiekaną pietruszkę i bazylię, wymieszać. W miseczce roztrzepać jajka i wlać do makaronu, szybko i energiczie wymieszać, tak aby uzyskać aksamitny sos obklejający makaron. Jeśli nie zrobimy tego szybko i sprawnie może wyjść jajecznica ;)
  6. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podawać od razu.
Smacznego!



This entry was posted on 24 paź 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...