Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką

Jagody już są! A wiadomo, że jak są jagody to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki. Te z tego przepisu są mięciutkie, lekkie z mnóstwem owoców w środku, a do tego zwieńczone przepyszną waniliową kruszonką. Dla mnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :)  Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła!


SKŁADNIKI (ok. 20 niedużych jagodzianek)

ciasto

  • 450 g mąki tortowej + trochę do podsypania
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 gram masła
  • 50 gram cukru 
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych
  • szczypta soli

nadzienie

  • 500 g jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej

kruszonka

60 g mąki
50 g masła
30 g cukru z prawdziwą wanilią
30 g mielonych migdałów


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku i podgrzac do całkowitego rozpuszczenia masła. Wystudzić.
  2. W dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać.
  3. Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Jeśli ciasto się zbyt mocno klei można je delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, bo po upieczeniu będzie twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.
  4. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki.
  5. Jagody połączyć z mąką, cukrem oraz bułką tartą.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 niedużych porcji z każdej uformować kulę wielkości moreli. 
  7. Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zakleić jak pieroga. Końce pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształt.
  8. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  9. Rozgrzać piekarnik do 170- 180 stopni. 
  10. Na bułeczkach rozłożyć kruszonkę. 
  11. Piec ok 20 minut do momentu, aż bułeczki delikatnie się zarumienią.
Smacznego!





This entry was posted on 12 lip 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...