Tarta z owocami i truflowym kremem z białej czekolady

Genialna tarta, której nie można pominąć w sezonie letnim :) Maliny, jeżyny i borówki aż się proszą by wylądować na tym cieście, więc po prostu nie można odmówić im tej przyjemności :) Do tego pyszny tkrem z białej czekolady o konsystencji trufli z dodatkiem wanilii i alkoholu oraz intensywne w smaku, kakaowe kruche ciasto. Poezja!

SKŁADNIKI (forma do tarty o średnicy 26 cm)

ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 100g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


krem

  • 250g serka mascarpone
  • 200g dobrej białej czekolady
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 40ml wódki lub białego rumu
  • 1-2 łyżki cukru pudru lub mleka w proszku (opcjonalnie)


dodatkowo

  • ulubione owoce - u mnie maliny, jeżyny i borówki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy na stolnicę. Po środku robimy dołeczek, wbijamy żółtka i lekko zarabiamy ciasto nożem. Na koniec dodajemy zimne masło posiekane w małe kawałki i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty. Foremkę wylepiamy ciastem (spód i boki), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 18 min.
  3. Gdy ciasto się studzimy zabieramy się za krem. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrfali (uważać aby czekolada się nie przypaliła!). Studzimy czekoladę. Czekolada nie może być gorąca, ale powinna zostać wciąż płynna.
  4. Mascarpone ubijamy z ekstraktem waniliowym i alkoholem na puszysty krem. Dodajemy przestudzoną czekoladę i ubijamy dalej. Jeśli krem się zważy wystarczy dodać cukru pudru lub mleka w proszku, które wyciągną z kremu wilgość i sprawią, że będzie miał idealną konsystencję. Ubijamy aż do uzyskania gładkiego, zwartego kremu.
  5. Jeśli krem jest za mało słodki można dodać cukru pudru.
  6. Gotowy krem wykładamy na upieczony spód. Ciasto dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 h. Przez ten czas masa stężeje i nabierze konsystencji trufli.

Smacznego!






This entry was posted on 7 sie 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Tarta z owocami i truflowym kremem z białej czekolady”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...