Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu

To się nazywa śniadanie! Domowe english muffins, czyli puchate, mięciutkie bułeczki z patelni, po prostu boskie, burgery z soczewicy i suszonych pomidodów, chips z szynki parmeńskiej, blanszowany jarmuż, plasterek śmietanowego sera i sprawca niepowtarzalnego smaku, czyli chutey z szalotek, czerwonego wina i dżemu z czarnego bzu. Po prostu eksplozja smaków! Trochę pracy trzeba włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto :D Polecam również spróbować wersji z jajkiem w koszulce lub z jajkiem sadzonym zamiast burgera, jest równie pyszne.



SKŁADNIKI


English muffins (drożdżowe bułeczki z patelni- 8 sztuk)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 duża łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki kaszy manny

burgery z soczewicy ( 4 sztuki)

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 -1,5 szklanki wody
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • duża szczypta słodkiej papryki
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • duża szczypta kurkumy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

chutney z szalotek i czarnego bzu

  • 4 szalotki
  • 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz
  • 40 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 40 ml octu balsamicznego
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • sól,cukier
  • masło

dodatkowo

  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 4 plasterki sera śmietankowego
  • 4 plasterki jarmużu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA



  1. Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto, powinno odchodzić od ręki. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia.
  2. Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka zalać szklanką wody i gotować przez ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie i zacznie się rozpadać. Jeśli soczewica "wypije" całą wodę, a wciąż będzie twarda należy dolac trochę wody. Ugotowaną soczewicę zdjąć z ognia i przestudzić.
  3. Szalotki pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać niedużą łyżkę masła. Wrzucić posiekaną szalotkę, rozmaryn, posolić oraz posypać szczyptą cukru. Trzymać na małym ogniu, do momentu aż szalotka będzie miękka i zacznie się złocić (nie wolno tego robić na dużym ogniu bo masło i cebulka się spalą). Gdy cebulka osiągnie pożądaną strukturę, dodać dwie łyżki dżemu z czarnego bzu oraz 40 ml czerwonego wina. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aż alkohol wyparuje i zostanie sam smak. Bez obawy, jeśli wasz chutney jest dość rzadki, po wystudzeniu zgęstnieje.
  4. Suszone pomidory pokroić w kostkę, szalotkę posiekać w kostkę, ząbek czosnku drobniutko posiekać. Całość przesmażyć chwilę na oleju z suszonych pomidorów i dodać do soczewicy.Wymieszać. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować burgery i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Burgery muszą się zezłocić. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.
  5. Na patelni po burgerach, położyć plastry szynki parmeńskiej i uprażyć na chipsy. Można to również zrobić w piekarniku.
  6. Zagotować w rondelku wodę. Do wrzątku wrzucić liście jarmużu i parzyć przz 2-3 minuty. Wyjąć do przestudzenia.
  7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Przy pomocy szklanki lub metalowej obręczy wycinać bułeczki. Bułeczka powinna mieć średnicę ok. 8-10 cm. Wycięte bułeczki oprószyć z obu stron kaszą manną i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  8. Rozgrzać dużą patelnię. Na rozgrzaną patelnię wkładamy bułeczki i prażymy je z każdej strony po 2-3 minuty, uważać aby nie spalić bułeczek! Bułeczki prażymy na suchej patelni.
  9. Piekanik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć bułeczki na 5-7 minut do piekarnika.
  10. Ciepłe bułeczki przekroić na pół, na dolnej części ułożyć kolejno plasterek serea, jarmuż, chips z szynki, burgera, chutney i przykryć drugą częścią bułeczki.
  11. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty earl grey. Bułeczki rewelacyjnie smakują również z dobrym masłem i dżemem Łowicz czarny bez lub innym ulubionym. Najlepsze są lekko ciepłe, więc przez podaniem warto wrzucić je do tostera lub do mikrofali na 10-15 sekund. Burgera z soczewicy z powodzeniem można zastąpić jajkiem sadzonym lub jajkiem w koszulce. 
Smacznego!




Dżem dobry, pobudka

This entry was posted on 25 paź 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu”

  1. Odpowiedzi
    1. Sycące, ale nieduże, więc w sam raz :)

      Usuń
  2. Wspaniały blog :) bardzo mi sie tu u ciebie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Właśnie zajrzałam do Ciebie i czuję, że zostanę tam na dłużej :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...