Łosoś w granatach i grejpfrutowa sałatka z pęczakiem

Dziś znowu zdrowo, znowu smacznie i absolutnie nie nudno! :) To połączenie to prawdziwa bomba smaku i zdorowia. Pieczona ryba, sos z granatów i lekka sałatka z kaszą pęczak oraz grejpfrutem - po prostu nie można się oprzeć! :)



SKŁADNIKI ( 2 porcje)

  • 200g łososia
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka melasy lub miodu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

sałatka

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • 1/2 czerwonego grejpfruta
  • 1/2 sera camembert ( u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 8-10 listków świeżej mięty
  • 4 połówki orzechów włoskich
  • 3 cm kawałek białej części pora


dressing

  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

sos z granatów

  • 1 granat
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu lub melasy
  • 40 ml przegotowanej wody
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo

  • 10-15 pomidorków koktajlowych



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Łososia zamarynować w soli, pieprzu, cytrynie oraz miodzie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać listkami świeżego rozmarynu. Dookoła ułożyć pomidorki koktajlowe i delikatnie oprószyć je solą. Odstawić na minimum 20 min.
  2. Grejpfruta oraz ser pokroić w dość grubą kostkę i dodać do miski z kaszą. Miętę oraz orzechy posiekać i dodać do pozostałych skłądników. Pora pokroić w cienkie paseczki. Całość wymieszać.
  3. Wszystkie składniki dressingu umieścić w niedużym słoiczku, potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji. Polać sałatkę i wymieszać. Odstawić aby smaki się przeniknęły.
  4. Granat przekroić na cztery części, jedną z nich odłożyć. Z pozostałych wydłubać ziarenka i wrzucić do rondelka, W rondelku umieścić wszystkie pozostałe składniki sosu i zagotować. Sos przetrzeć przez sito, przelać z powrotem do garnka i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Łososia i pomidorki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut ( w zależności od grubości ryby).
  6. Na talerzu ułożyć sałatkę oraz rybę i pomidorki, całość polać sosem z granatów i ozdobić pestkami owoców.
Smacznego!




This entry was posted on 28 paź 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Łosoś w granatach i grejpfrutowa sałatka z pęczakiem”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...