Drobiowe placuszki z pieczarkami i serem

Są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Wyglądają jak placuszki, a w smaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha!

SKŁADNIKI ( około 10 sztuk)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki ( można pominąć)
  • sól
  • pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę. 
  2. Pieczarki oraz cebulę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. W misce połączyć mięso, ser, pieczarki, cebulę. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać drobną posiekaną natkę pietruszki.
  5. Łyżką lub ręką formować nieduże placuszki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju ( placuszków nie trzeba panierować ani dodatkowo obtaczać w mące). Kiedy z obu stron będą złotobrązowe zdjąć z patelni. Ważne jest to aby nie smażyć ich na zbyt dużym ogniu, bo wtedy z zewnątrz będą spalone a w środku jeszcze surowe.
Smacznego!



This entry was posted on 15 paź 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...