Ekspresowy deser czekoladowy

Ostatnio dość głośno jest o gotowych ciastach - gorących kubkach z mikrofali, które można zrobić w minutę i raczej nie cieszą się zbyt dobrą opinią. Trochę mnie to zaintrygowało i postanowiłam sama przygotować ciasto przy pomocy mikrofali, z tradycyjnych składników. Musze przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. Co prawda nie jest to żadne wyszukane ciasto, przypomina klasycznego wilgotnego murzynka, jest naprawde smaczne. Można wzbogacić jego smak, orzechami, żurawiną, czy suszonymi śliwkami, do tego dodać gałkę lodów śmietankowych i już mamy szybki i pyszny deser, co prawda nie w minutę, ale w 5-6 minut na pewno :)


SKŁADNIKI ( 2 porcja)


  • 3 łyżki mąki pszennej lub pełnozianistej
  • 3 łyżki brązowego cukru lub zwykłego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • 20 ml rumu
  • 20 ml gorącej wody

dodatkowo


  • lody śmietankowe
  • świeża mięta 
  • jagody goi
  • płatki czekoladowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rum, wymieszać z gorącą wodą oraz miodem. Powstałym syropem zalać żurawinę.
  2. W miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej miseczce skłądniki mokre ( mleko, olej, jajko). Następnie wymieszać suche składniki z morkymi ( nie trzeba miksować).
  3. Do ciasta dodać żurawinę razem z syropem. Wymieszać.
  4. Nałożyć do szklanek, tak aby ciasto sięgało maksymalnie do 1/2 wysokości. Wstawić do mikrofali na 3-5 minut ( trzeba wyczuć swoją mikrofalę).
  5. Lekko wystudzić. Nałożyć lody i przyozdobić ulubionymi dodatkami. 
Smacznego!





This entry was posted on 1 paź 2014 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Ekspresowy deser czekoladowy”

  1. a mama mówiła, żeby wziąć niepotrzebną mikrofalówkę z domu. ;) następnym razem będę musiała, bo coraz częściej się właśnie nad takimi rzeczami jak Twoje ciasto zastanawiam. :)
    pozdrawiam.
    http://poprostumadusia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mikrofala jest świetna do topienia czekolady, masła, odświeżenia chleba, czy właśnie zrobienia ekspresowego ciasta :D Myślę, że ma jeszcze wiele ukrytych zastosowań :D

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najfajniejsze w przygotowywaniu deserów z czekolady jest to, że można je faktycznie przygotować w ekspresowym tempie. Ja korzystam z gotowych przepisów od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i jak do tej pory wszelkie desery wychodziły mi znakomicie, tak jak było w przepisie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...