Pudding chia z wodą różaną i waniliowym rabarbarem

Na blogu znajdziecie sporo pysznych propozycji na puddingi chia - z mango i migdałami, z musem z owoców leśnych, czy mój ukochany ze śliwkami pieczonymi z cynamonem. Ten należy zdecydowanie do czołówki. Jogurtowo- różany pudding i słodko- kwaśny mus rabarbarowy pasują do siebie idealnie! :) Dodatkowo całość nie zawiera nawet grama białego cukru! :)



SKŁADNIKI (2 porcje)

pudding

  • 200-250g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

mus rabarbarowy

  • 2 duże łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu (w zależności od kwaśności rabarbaru)
  • świeże truskawki do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Łączymy ze sobą jogurt, wodę różaną, miód i nasiona chia. Odstawiamy na 15 min, ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 h.
  2. Rabarbary obieramy ze skórki, kroimy w ok 1 cm kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podlewamy 50-100 ml wody i dusimy rabarbar do miękkości.
  3. Kiedy kawałki rabarbaru się rozpadną i utworzą mus, dodajemy ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  4. Pudding chia rozkładamy do szklanek, na wierzch wykładamy schłodzony mus. Całość podajemy ze świeżymi truskawkami.
Smacznego!



This entry was posted on 28 maj 2017 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Pudding chia z wodą różaną i waniliowym rabarbarem”

  1. Pychotka! A wygląda nieziemsko!
    https://jaglusia.com/2017/05/28/kalafiorowe-curry-z-szpinakiem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbalove zawsze jest pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...