Mrożona herbata zrobiona w domu, bez kilogramów cukru i polepszaczy smaku jest fantastyczna! Naprawdę warto ją przygotować. Wystarczy jedno podejście, a już nigdy nie kupicie gotowca :)
SKŁADNIKI (ok 1,5 l)
- 4 torebki dobrej czarnej herabty
- 3 brzoskwinie lub nektarynki
- 1 limonka
- 1 cytryna
- syrop z kwiatów czarnego bzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zagotowujemy 1,5 litra wody i zalewamy herbatę. Odstawiamy na 2-3 min.
- Brzoskwinie i cytrysy kroimy plastry i wrzucamy do gorącej herbaty.
- Po ok. 5 minutach wyjmujemy torebki i plastry cytrusów (wcześniej je odciskamy, żeby w herbacie zostało jak najwięcej soku), kawałki brzoskwiń pozostawiamy w herbacie.
- Gdy herbata przestygnie dodajemy do niej syropu z czarnego bzu (wedle uznania). Zamiast syropu z czarnego bzu można użyć miodu lub syropu cukrowego.
- Podajemy z kostkami lodu, kawałkami brzoskwiń i świeżą miętą.
Smacznego!