Pamiętacie pyszne szparagowe pesto? Mam dla was kolejną propozycję na jego wykorzystanie. Makaron, pomidory, feta - niesamowicie proste i niesamowicie pyszne połączenie! Jeśli macie w domu szparagi to nie wahajcie się ich użyć! :)
SKŁADNIKI (4-6 porcji)
- 2 łyżki szparagowego pesto z tego przepisu
- 1 pomidor malinowy
- 1 żółty lub pomarańczowy pomidor
- garść pomidorków koktajlowych
- 150 g sera feta
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- ulubiony makaron (polecam penne bądź fusilli)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pomidory kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki i dodajemy do ugotowanego makaronu.
- Fetę kruszymy, dodajemy pesto i całość delikatnie mieszamy.
- Jeżeli pesto jest zbyt gęste dodajemy trochę oliwy z oliwek.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy posiekaną bazylią (ja dodatkowo posypałam ziarnami czarnuszki).
- Świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło (wystarczy wrzucić na patelnię i podgrzać kilka minut).
Smacznego!
Świetna propozycja zarówno na obiadek w domu jak i na wynos:D
OdpowiedzUsuńDokładnie, na lunch w pracy sprawdza się idealnie :)
Usuń