Kolejny, szybki, prosty i pyszny pomysł na szparagi. Wystarczy owinąć je plastrami boczku, posypać parmezanem i tymiankiem i reszta robi się sama! Tak przygotowane szparagi wraz z jajkiej w koszulce stanowią świetną propozycję śniadaniową. Idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i pomidorkami w wersji obiadowej, a ułożone na listkach rukoli i skropione octem balsamicznym będą przepyszną kolacją. Brzmi świetnie? :) A do tego do ich przygotowania wystarcza jedyne 15 min! :)
- 30 szparagów
- 10 plasterków boczku
- 2 łyżki parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku (użyłam tymianku cytrynowego)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe końce.
- Chwytamy po trzy szparagi i owijamy je jednym plasterkiem boczku. To samo robimy z resztą szparagów.
- Owinięte szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gałązkami tymianku i układamy na nich rozgniecione ząbki czosnku.
- Na koniec delikatnie skprapiamy oliwą (użyłam aromatyzowanej skórką cytrynową) i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10-12 minut.
- Upieczone szparagi doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Uwielbiam zapiekane szparagi! Wersja z boczkiem musi smakować świetnie:D
OdpowiedzUsuńSzparagi z parmezanem - nie może być nic lepszego! :-)
OdpowiedzUsuń