Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami

Dość nietypowe połączenie słodkiej kukurydzy i pikantnych klopsików, które w towarzystwie mleka kokosowego i kolendry smakuje rewelacyjnie! Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji :D



SKŁADNIKI (3-4 porcje)

zupa

  • 1 puszka kukurydzy Bonduelle o pojemności 425 ml
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 400 ml domowego bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 1 duży żabek czosnku
  • suszony imbir
  • 1/2 papryczki chilli (można więcej)
  • czarny sezam
  • świeża kolendra
  • sos sojowy

klopsiki

  • 400 g mielonego mięsa z udźca z inydka lub wołowo- wieprzowego
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (albo więcej sosu sojowego)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego chilli (można więcej)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • mąka pszenna lub kukurydziana
  • olej do smażenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso łączymy ze wszystkimi przyprawami i wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony po ok. 3-4 min.
  2. Bulion zagotowujemy, dodajemy mleko kokosowe, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chilli (bez pestek). Gotujemy kilka minut i blendujemy na gładką masę. Zupę dodatkowo można przetrzeć przez sito, wtedy będzie idealnie gładka, ale nie jest to konieczne. 
  3. Zmiksowaną zupę doprawiamy do smaku, sosem sojowym i imbirem. 
  4. Na talerzu układamy kilka sztuk klopsików i zalewamy gorącą zupą. Podajemy ze świeżą kolendrą i czarnym sezamem.

Smacznego!



Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.

This entry was posted on 25 cze 2017 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami”

  1. Jeszcze nigdy nie próbowałam zupy z kukurydzy i to z puszki. Godne wytestowania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...