Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami

Dość nietypowe połączenie słodkiej kukurydzy i pikantnych klopsików, które w towarzystwie mleka kokosowego i kolendry smakuje rewelacyjnie! Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji :D



SKŁADNIKI (3-4 porcje)

zupa

  • 1 puszka kukurydzy Bonduelle o pojemności 425 ml
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 400 ml domowego bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 1 duży żabek czosnku
  • suszony imbir
  • 1/2 papryczki chilli (można więcej)
  • czarny sezam
  • świeża kolendra
  • sos sojowy

klopsiki

  • 400 g mielonego mięsa z udźca z inydka lub wołowo- wieprzowego
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (albo więcej sosu sojowego)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego chilli (można więcej)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • mąka pszenna lub kukurydziana
  • olej do smażenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso łączymy ze wszystkimi przyprawami i wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony po ok. 3-4 min.
  2. Bulion zagotowujemy, dodajemy mleko kokosowe, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chilli (bez pestek). Gotujemy kilka minut i blendujemy na gładką masę. Zupę dodatkowo można przetrzeć przez sito, wtedy będzie idealnie gładka, ale nie jest to konieczne. 
  3. Zmiksowaną zupę doprawiamy do smaku, sosem sojowym i imbirem. 
  4. Na talerzu układamy kilka sztuk klopsików i zalewamy gorącą zupą. Podajemy ze świeżą kolendrą i czarnym sezamem.

Smacznego!



Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.

This entry was posted on 25 cze 2017 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami”

  1. Jeszcze nigdy nie próbowałam zupy z kukurydzy i to z puszki. Godne wytestowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki tej przygotowałem pyszną zupę krem z kukurydzy, która zrobiła furorę na moim stole!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem z kukurydzy to wyjątkowo aromatyczna i kremowa zupa, która świetnie sprawdza się jako danie główne lub przystawka. Ten delikatny krem zyskuje swój charakterystyczny smak dzięki świeżym lub mrożonym ziarnom kukurydzy, które nadają mu słodkiego, kukurydzianego posmaku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...